ירחון 2Know לניהול ידע
ירחון 2Know לניהול ידע
גיליון נובמבר 2010 - מהדורה מס' 134
גיליון נובמבר 2010 - מהדורה מס' 134
גיליון:

1. קורס ניהול הידע מחזור 18 מבית רום מסתיים בימים אלה. הקורס מונה כמות משתתפים גבוהה יותר ביחס לקורסים קודמים, ואנו תקווה כי הדבר מעיד על התאוששות מסויימת בענף ניהול הידע בארץ.
2. כנס KMI שהתקיים במהלך אוקטובר, התמקד בנושא ניהול תוכן ומסמכים. בקורס ניתנו הרצאות בנושאים הבאים: ניהול מסמכים בארגון גדול ככלי התומך בתרבות של שיתוף ושימוש חוזר בידע, ניהול מסמכים בארגון קטן, ניהול מסמכים בארגון בו נדרשת רמת סיווג גבוהה.
3. הוכרזו הזוכים בפרס MAKE היוקרתי לניהול ידע (MOST ADMIRED KNOWLEDGE ENTERPRISES) לשנת 2010 ביבשת אסיה. בפרס זכו 16 ארגונים מהודו, הונג קונג, סין, דר' קוריאה, סינגפור, אינדונזיה ויפן. הארגונים הזוכים משתייכים לתחומים מגוונים כגון: מוצרים ללקוחות, מידע ושירותים טכנולוגיים, הנדסה ובניין, סקטור ציבורי, ציוד חשמלי ואלקטרוני, יצור מתכות, רכב וספקי ציוד כבד.
 

 

נכתב ע"י קרן טרוסטלר

טיפים לתקשור השקת מערכת לניהול ידע


כולנו מכירים את תחושת הסיפוק שמגיעה עם השקת מערכת לניהול ידע בארגון. אחרי חודשים רבים של עבודת מיפוי ואפיון מדוקדקת, פיתוח האפליקציות היעודיות ובדיקות האיכות הקפדניות, הגיע הזמן ההשקה. ארגונים רבים מארגנים אירועי השקה חגיגיים, משקיעים חשיבה וממון במתנות ממותגות וכן בעזרי שיווק ופרסום אשר ימשכו את העין ובתקווה יעודדו לעשות שימוש במערכת. לעתים, בתוך ההשקעה הגדולה, קצת אובד חלקו של תקשור ממוקד אפקטיבי. תקשור כזה יסייע למשתמשים להבין את תועלות המערכת עבורם וישאיר את חותמו לזמן ארוך יותר מכל סרט השקה, מושקע ככל שיהיה.

במאמר זה יוצגו מספר המלצות לתקשור מערכת חדשה לניהול ידע בצורה המיטבית.

על המערכת:
1. מיקוד באפליקציות המרכזיות- המערכת החדשה כוללת ודאי מאפיינים רבים ומגוונים. בעת תקשור המערכת, חשוב להתמקד במאפיינים ובפונקציות שיספקו את הערך המוסף הגבוה ביותר עבור המשתמש. את אלה כדאי להבליט בעזרי השיווק (מדריכים למשתמש, דפיות וכן הלאה) ובמהלך ההטמעה. עוד על Winner application ב http://www.kmrom.com/Site/Articles/ViewArticle.aspx?ArticleID=1468&P=59
שימו לב! למרות שמאד מפתה להציג את כל יכולות המערכת, התמקדו במספר מוגבל של מאפיינים ושווקו אותם, אחרת המשתמש יקבל תחושה של עומס וחוסר מיקוד.
2. הצגת היתרון התחרותי- דעו מה היתרון הייחודי של המערכת אותה אתם מטמיעים והציגו אותו למשתמש. יתרון זה הוא מה שמייחד אתכם אל מול האפשרויות הקיימות שלו. המעבר לשימוש במערכת שלכם משמעותו שינוי הרגלי עבודה של המשתמש. כדי לגרום לשינוי זה, עליכם להבהיר למשתמש מה הוא משיג באמצעות השימוש במערכת. אל תסמכו על כך שהעובד יגלה את יתרונות המערכת לבד, עודדו אותו להתנסות ומקדו אותו ביתרונות ובתועלות.
3. תיאום ציפיות- רוב המערכות נבנות מתוך צרכים. צרכים של העובדים, של המנהלים וכן הלאה. בבואנו להטמיע מערכת, חשוב ליצור ציפיות ריאליות לגבי יכולות המערכת והמטרות אותן היא אמורה להציג- אין מערכת, לא משנה כמה טובה היא, אשר תפתור את כל האתגרים העומדים בפני עובדי הארגון או על כל יעדי המנהלים שבו. לכן, רצוי להיזהר מלהבטיח הבטחות שתתקשו לעמוד בהן, לדוגמא מערכת שתענה על כל השאלות שעולות בפני העובד. הסיבה העיקרית היא שלרוב מערכות עולות לאויר במספר שלבים, ואינן כוללות את כל המידע הנדרש כבר בשלב הראשון. חוסר תיאום הציפיות אל מול השטח עלול לגרום לחוסר שביעות רצון מצד המשתמשים, אשר בתורו עלול לגרום לכך שהמשתמשים יתאכזבו מתכולת המערכת ולא יתנו לה סיכוי נוסף.

ניסוח הודעות התקשור:
4. נסחו את הודעות התקשור בצורה ממוקדת ככל האפשר, הודעות כלליות עשויות ליצור אצל המשתמשים תחושה כי המערכת לא קשורה אליהם. שלבו בידיעות מידע תפעולי, צילומי מסך ונתיב גישה לאזור התוכן המדובר ו/או קישור לדפים ספציפיים.
5. למרות הפיתוי הגדול לנסח את כותרות התקשור בצורת שאלה ("רוצה לחסוך מאות שקלים?", "אוהבים נקניקיות?") אשר תניע לפעולה, חשוב לזכור שמדובר על ארגון עסקי וכי המערכת אותה אפיינתם ובניתם, נועדה לענות על צורך עסקי שכזה. חזקו את תחושת הבטחון של המשתמש במערכת, תארו בפניו את התועלות שתצמחנה לו כתוצאה מהשימוש בה והנחו אותו כיצד להשתמש במערכת באופן המיטבי.
6. תוכן התקשור-  כל עיתונאי מתחיל יודע שעל ידיעה עסקית לכלול את חמשת המ"מים: מה, מדוע, מי, מתי ומקום. כאשר הידיעה כוללת תשובות לכל השאלות האלו, הקורא מקבל מידע מלא- על מה מדובר, מתי ואיפה האירוע מתרחש וכן האם ומה הסיבה הסיבה שהדבר רלוונטי עבור הקורא. זכרו להתייחס לשאלות אלו במהלך התקשור.

מהלך ההטמעה
7. התאימו את מהלך ההטמעה לדפוסי השימוש של המשתמשים, כך שתשיגו את החשיפה המיטבית. המשמעות היא לתקשר את המידע בשעות בהן יש לעובד פנאי וקשב לנושא (שעות הבוקר לפני תחילת העומס או שעות אחר הצהריים בהן העומס פוחת. תקשור בשעות אלו יאפשר למשתמש לקחת חלק פעיל בהטמעה, מבלי שדעתו תהיה מוסחת).
דרך נוספת היא שימוש במערכות הארגוניות הקיימות ככלי הטמעה. אופן התקשור עצמו תלוי ביצירתיות שלכם וכמובן במשאבים הנתונים לרשות הארגון, אך ניתן להשתמש באתרים הקיימים בארגון כפלטפורמה להזנקת המערכת החדשה, לדוגמא שימוש בדפים נצפים בפורטל הארגוני הקיים ככלי לתקשור המערכת החדשה כולה או אפליקציות יעודיות. רצוי לתקשר את המידע בדפים הנצפים ביותר, דפים בהם ידוע שהמשתמש צופה, כגון דף המציג את תוצאות החיפוש, דף המציג הצעות רווחה וכן הלאה.
8. עודדו מתן משוב- צרו אפשרות נוחה ומובנת, בעזרתה יכול המשתמש להגיב למהלך ההטמעה ולמערכת החדשה. זו הדרך המהירה והזולה ביותר באמצעותה תוכלו ללמוד מה השטח חושב ולשפר את המערכת. חשוב להתייחס לכל הערה בכבוד מלא וליצור אצל שולח התגובה את התחושה כי דעתו חשובה לכם. לגיטימי בהחלט לא לקבל את הצעות השיפור, אך אל לכם לבטל את הדעות השונות שעולות.
9. על מנת שתוכלו לשפר את ההטמעה וללמוד ממנה, היו קשובים לרחשים שעולים מהשטח ובדקו האם מהלך ההטמעה מניב את התוצאות להן ציפיתם. אל תחששו לשנות ולהתאים את המהלכים המתוכננים למצב המשתנה שנוצר.
10. נשמו עמוק- הטמעה טובה אורכת זמן ומשתפרת ככל שעובר הזמן. קחו בחשבון שיעדי ההטמעה לא יושגו באופן מיידי, לכן בשלב ראשון נסו ליצור תחושת התרחשות בארגון על ידי העלאת המודעות למערכת החדשה.

השקעתם רבות בבניית מערכת ובהטמעתה, אולם זו רק ההתחלה. המשיכו לפתח ולקדם את המערכת בהתאם לצרכים העולים מהשטח, ללמוד את החידושים הטכנולוגיים והמגמות המובילות בשוק ועל ידי כך לשפר את הפתרונות המוצעים למשתמשים. בהצלחה!

תפקיד עורך התוכן על הסקאלה שבין עריכת תכנים לבין תרומה לשיפור תהליכי עבודה בארגון:

  ארגונים קטנים וגדולים מנהלים את המידע בארגונם לצרכיהם השונים (שיתוף ידע פנימי, מתן שירות ללקוחות ועוד).
ניהול המידע מבוצע על ידי עורכי תוכן, שלא תמיד עובדים במשרה מלאה ולא תמיד יש להם הכישורים הנדרשים.

  המנהל יודע מה הוא דורש מעורכי התוכן שלו כאשר הוא מקבל אותם לתפקיד, אך בשגרה, כדאי לו לעצור מדי פעם ולשאול את עצמו:
• האם הוא מרוצה מתפקודם של עורכי התוכן (המשליך על איכות המידע המנוהל)?
• האם עורכי התוכן לומדים ומתפתחים במסגרת התפקיד?
• האם הם מנצלים את כל כישוריהם?
• האם תפקודם מגובה בבקרה סדירה ומסודרת?, אם כן, האם היא מספקת?
• האם המשתמשים מרוצים מתוצרי המידע של עורכי התוכן?

  העומס בעבודה השוטפת, המטלות היומיומיות, קיצוץ בכח אדם ומיקום היררכי ביחידה שעיקר עיסוקה הוא בנושא אחר, יכולים בקלות ובמהירות לצמצם ולקבע את תפקיד עורך התוכן מבלי לשים לב לכך, או מבלי לתת את הדעת להשלכות.

קל להיגרר לתפיסה שעורך תוכן עונה על צורך השעה, מבצע עבודה טכנית ויבשה, מתעסק במידע, שלרוב, אינו משתנה, ולכן אין צורך לתחזקו,  העיקר ש"המשתמש יבין את מה שהוא קורא".
כתוצאה מתפיסה זו מתווספים לעורך תוכן תחומי עיסוק נוספים, שלאו דווקא נוגעים ישירות בעריכת תכנים.

  למניעת שחיקה וקיבעון בתפקיד של עורך תוכן, על המנהל להגדיר את תפקיד עורך התוכן, ולרענן את ההגדרה מעת לעת. החל בעריכת תכנים גרידא, וכלה בערכים מוספים שיהפכו את עורך התוכן למנהל ידע מקצועי. יתכן אף שהגדרת התפקיד תוביל לשינוי שם התפקיד (לשם התפקיד ישנה משמעות אדירה על תפיסת התפקיד ומיצובו הן בראיית הארגון והן בעיני העובד עצמו).

בנוסף, מומלץ לגייס לתפקיד עובדים במשרה מלאה ובעלי כישורים הולמים, ולא כאלה שהוא עבורם תפקיד משנה נוסף על תפקיד אחר, או כאלה שרק צריכים למלא משבצת ריקה בארגון.

  עריכת תכנים דורשת ריכוז, למידה, הפריה הדדית ועוד.
העריכה חושפת את עורך התוכן למידע רב, מגורמים שונים בארגון, שיכולים להעיר את תשומת ליבו לבעיות בתהליכי עבודה בארגון, בתקשורת שבין ממשקים ועוד. עם זיהויים הוא יכול להתריע עליהם ובכך לקחת חלק בשיפורם.

  גם אם התפקיד בארגון דורש בעיקר עריכת תכנים, מומלץ לגייס עורכי תוכן לא רק על סמך כישורים בסיסיים, שניתן לפתח אותם (יכולות עריכה וניסוח), אלא גם על סמך יכולות נוספות וחשובות להעצמת תפקיד עורך תוכן:
• ניהול
• ראיה רחבה
• ארגון וסדר
• יכולת עבודה בצוות ועם ממשקים רבים
• "ראש גדול" – בעל רצון ללמוד ולהתפתח במסגרת התפקיד
• יוזמה והתנעת תהליכים
 
עם כל היכולות הללו עורך התוכן יביא ערך מוסף לתפקיד ויוביל את ניהול הידע בארגון.

  לאחר הבנת הפוטנציאל המשמעותי הגלום בתפקיד עורך התוכן ואילו תכונות הוא דורש, יש ללוות אותו בעבודה השוטפת באמצעות כלים פנימיים (סיעור מוחות ומשובים) וכלים חיצוניים אובייקטיביים (הדרכות ומתן ליווי מקצועי מלווה) שיאפשרו לו למקסם יכולותיו.
יש לזכור, שיש לשפר את תוצרי המידע כל הזמן ולא להזניחם.


  לסיכום:
  יש לחשוב כל הזמן איך להפוך עורך תוכן טוב לעורך תוכן טוב יותר, הפועל מעבר למסגרת התפקיד שהוגדרה: מבין שעליו להתמקצע, ללמוד את עולם ניהול הידע, לנהל את המידע ולא רק לערוך תכנים, ליזום עדכונים ושיפורים ודרכם אף לשפר תהליכים ארגוניים.
כדי לאפשר זאת יש לספק לו כלים, שיעזרו לו להתקדם ולהתפתח ולהימנע מלהוסיף לו מטלות,
שלא קשורות לעיסוקו.
חשוב להעצים את תפקיד עורך התוכן מעבר לכתיבה טכנית כדי שהמידע בארגון לא יקפא על שמריו, יהיה עדכני, ברור ומלא.

 

נכתב ע"י ענת קצנלבוגן

על תגיות ועננים


המונח "תגית" מתייחס למילת מפתח או מושג המוצמדים לפריט מידע כגון מסמך, תמונה, קובץ אודיו/וידאו וכו'. התגית, למעשה, מסייעת לתאר את המידע שנמצא בפריט ומאפשרת לו להישלף בצורה מדויקת יותר בתוצאות החיפוש. עובדה זו שימושית במיוחד עבור קבצי תמונות, וידאו ואודיו שאינם מכילים טקסט ועל כן, יותר קשים לאיתור בחיפוש.
יתרון נוסף בשימוש בתגיות הוא באפשרות לאיתור מהיר של מידע שאינו נמצא תחת מבנה היררכי של עץ נושאים.

ישנן 3 דרכים עיקריות ליצירת תגיות-
1. הוספת מילות התיוג מתוך רשימה סגורה של מילות מפתח
2. הוספת מילות תיוג עצמאיות על ידי המשתמשים -  דרך זו אופיינית בעיקר בתיוג באתרי אינטרנט מסוג Web2. מדובר בתופעה הנקראת "פולקסונומיה", בה התיוג נעשה על ידי המשתמשים במידע, והשפה בה נעשה התיוג היא שפת המשתמשים ולא שפת מומחי הידע (בניגוד לטקסונומיה  המשמשת ככלי מדעי לסיווג מידע).
הפולקסונומיה נותנת הרבה כוח בידי המשתמש ומקלה עליו בתהליכי איתור המידע בכך שהיא יוצרת מנגנון קטלוג עצמי ועצמאי של המידע. חסרונה הגדול של השיטה נעוץ גם ביתרונה, שכן, אם המשתמשים לא מתייגים נכון את המידע (לדוגמא, מתייגים בשגיאות כתיב), עלול להיווצר "רעש" במערכת, הגורם לקושי באיתור המידע הרלוונטי.
3. תיוג אוטומטי-  כאשר המערכת מתייגת באמצעות מנגנון אלגוריתמי את התוכן של פריט הידע

אחת הדרכים הנפוצות ביותר בשימוש בתגיות היא השימוש בענן תגיות. ענן התגיות הינו אוסף תגיות הקשור למאגר או לאתר מסוים, שחלק מן המילים בו מופיעות בצורה מודגשת וגדולה יותר.  בכך מסייע לנו הענן להבחין בנושאים העיקריים הנמצאים במאגר אות באתר. הקלקה על אחת מהתגיות בענן תוביל אותנו לכל התכנים הרלוונטיים לתגית.

ישנם 3 סוגים עיקריים של ענני תגיות-
1. ענן הקשור לרמת הפופולאריות של השימוש בתגיות - בסוג זה של ענן, גודל הפונט של התגיות מרמז על רמת הפופולאריות של השימוש בתגית – ככל שהפונט גדול יותר, התגית פופולארית יותר.
2. ענן  הקשור למספר התכנים הקשורים לתגית- בסוג זה של ענן, גודל הפונט מרמז על מספר התכנים הקשורים לתגית. ככל שהתגית מכילה תחתיה יותר תכנים כך הפונט שלה גדול יותר.
3. ענן קטגוריות-  בסוג זה של ענן, התגיות מייצגות קטגוריות. גודל הפונט מייצג את מספר תתי הקטגוריות או את מספר התכנים באותה קטגוריה.

תפיסות הקשורות לתצוגת הענן-
נמצא כי המשתמשים יותר סורקים את התגיות מאשר קוראים אותן, ותגיות המוצגות בפונטים גדולים, מושכות את המשתמשים יותר מאשר התגיות הקטנות. גם התגיות הנמצאות במרכז הענן, הן תופסות יותר את עין המשתמשים מאשר התגיות הנמצאות בקצוות. 
בנוסף, נמצא בתגיות בעברית, כי תגיות בצד הימני העליון מושכות יותר את תשומת לב המשתמשים.

באופן עקרוני, ניתן לארגן את התגיות בכל צורה שתעלה על רוחנו- לפי סדר אלפביתי, בסדר רנדומאלי, ארגון תגיות ממשפחה קרובה זו ליד זו ועוד.

מלבד ייצוג של נושאי האתר, הענן גם יכול לסייע במיקוד תוצאות החיפוש. לדוגמא, אם אנו מבצעים חיפוש על מילה מסוימת, בנוסף לתוצאות החיפוש, מתקבל ענן תגיות שהתגיות בו עשויות למקד עוד יותר את תוצאות החיפוש.

תיוג וענני תיוג בעולם הארגוני
השימוש בתיוג ובענני תגיות הולך ונהיה נפוץ יותר ויותר גם בארגונים, שכן, גם בארגונים מסייעת שיטה זו לאיתור מהיר ומדויק יותר של המידע.
אך כאשר הארגון מחליט ליישם את התיוג עליו להחליט תחילה, האם לאפשר שימוש בתיוג בשפה החופשית, שכן, הדבר עלול להשפיע על השפה הארגונית.
בנוסף, על הארגון להחליט מי רשאי לתייג את המסמך- האם כל משתמש או רק הבעלים של פריט המידע. 

לסיכום , התיוג של פריטי מידע בין אם הוא נעשה על ידי משתמשים באופן חופשי ובין אם נעשה באופן מובנה או אוטומטי, מסייע למשתמשים לאתר בקלות יתרה את פריטי המידע המבוקשים על ידם, גם אם אינם מאורגנים דיים וגם אם הם מכילים תוכן טקסטואלי. ענן התגיות מספק לנו דרך ויזואלית וידידותית לניווט בין התגיות והנושאים באתר/מערכת/מאגר, ומסייע למקד אותנו לפריטים הרצויים הן עבור המשתמשים בארגונים והן עבור המשתמשים באינטרנט הפתוח.

מחקר שנעשה לבחינת ניהול ידע בארגון מחשבים WIPRO. השורה התחתונה- בהחלט נתפס כמשפר יעילות, פחות כמשפר תוצרים.
ספר: Drive
נכתב ע"י ד"ר מוריה לוי

הספר Drive נכתב בשנת 2009 ע"י Daniel Pink, שספרו הקודם A whole new mind הפך לרב מכר ולא בכדי. כמו הספר הקודם, גם ספר זה דן בהתנהלותנו כאנשים, אך קרוב יותר לפן הארגוני/ עסקי, כאשר הספר הקודם היה כללי יותר, עלינו כבני אדם.

התיאוריה אותה פורש Pink הנה תיאוריה הידועה כבר כ- 40 שנה, על פי טענתו, אך משום מה העולם הארגוני / עסקי מתכחש לה וממשיך להתנהל בדיוק באופן הפוך: מה שמניע אנשים לפעולה (Drive), אינם פרסים וקנסות. אלו דווקא מזיקים בטווח הרחוק.

שלושת הגורמים שכן מניעים את האדם כפרט וכעובד הנם עצמאותו, אפשרותו להתמחות והכוונה. הספר מסביר תוך ציטוט מחקרים, מתן דוגמאות רבות וכן הצעת כלים לפעולה, כיצד אכן פועלת ההנעה.

להלן מפת הסיכום, הכוללת כאמור תמצית מעובדת בלבד:

בהחלט שווה קריאה. כמנהלים, כמנהלי ידע וכאנשים.

התפתחות המוטיבציה
פינק פותח את ספרו בתיאור שלושה  שלבים בהתפתחות המוטיבציה בחברה:

מוטיבציה 1.0- תפיסה בסיסית, מוקדמת, וושלא באמת הבחינה בינינו כבני אדם אל מול החיות. כולנו מונעים מהרצון להישרד. הרעב והרצון למחסה הם אלו המניעים את האנשים לצאת ולעבוד, ואפילו להיות חרוצים בעבודתם.
 
מוטיבציה 2.0- התפיסה המודרנית, המקובלת בעולם העסקים והארגונים זה זמן רב, ובורב המקומות עד היום: מקל וגזר. הדרך לגרום לאנשים לשפר את ביצועיהם ולהעלות את פריון עבודתם היא לעודד ולתגמל את המצליחים ולהעניש את הנכשלים.

מוטיבציה 3.0- התפיסה החדשה-ישנה המוצגת ע"י פינק המייחסת את ההנעה למרכיבים אינטרינזיים פנימיים של האדם ולא למרכיבים אקסטרינזיים חיצוניים, דוגמת אלו שהיוו את עיקר המשקל בתפיסת 2.0. המשך הספר מסביר מה ממרכיבים פנימיים אלו הנם אכן משמעותיים להשפעה על ההנעה. 

מה שמפתיע, על פי פינק, הנה העובדה שלמרות שמדובר בתפיסה ידועה ומכחת אקדמית, מעטים הארגונים שהתאימו עצמם, ורוב ההתאמות שכן נצפות הנן טקטיות (בבחינת מוטיבציה 2.1) ולא משמעותיות (3.0).
יתכןן שקשה לאנשים ולארגונים להטמיע את השינוי, פשוט כי השיטה הנוכחית נוחה, ויתכן שהסיבה נעוצה בכל שתמיד נדרשת רמה מסויימת של אפשרות הישרדות (1.0) והוגנות תגמול (2.0) כדי שיהיה אפשר לדבר על הנעה מתקדמת (3.0). אם אדם רעב- הוא לא יוכל לפעול ממניעים אינטריזיים מתקדמים.

מספר עובדות מעניינות על הנעה פנימית:
- מדובר בהתנהגות נרכשת ולא התנהגות מולדת. היא מיטיבה, על פי חוקרים, הן פיזית והן נפשית על האנשים הנוהגים על פיה.
- אנשים שסיגלו מיומנויות של עבודה מהנעה פנימית, מצליחים יותר בביצועיהם, לעומת אלו המחפשים תגמול חיצוני, בהסתכלות בטווחח הרחוק.

חזרה

שיטת המקל והגזר- מדוע לא טובה?

העולם משתנה. לא ניתן לומר שתמיד, באותה מידה, שיטת המקל והגזר לא התאימה.

 

פינק מונה שבע סיבות קונקרטיות מדוע שיטת המקל והגזר  (תגמול חיצוני) כבר אינה טובה דיה. ושווה גם להציע במחקריו של דן אריאלי, עליו הוא מתבסס:

א.      תגמול חיצוני מעביר את מערכת ההתייחסות שלנו מדבר מעניין לדבר שנעשה כדי לשרת את התגמול. תגמול חיצוני מדכא את המוטיבציה האינטרינזית הפנימית. נסו לבקש מילדכם לרוקן את הפח בעבור 5 שקלים. לאחר שבוע הורידו את התגמול ובקשו ממנחו שוב. המשימה תהיה קשה הרבה יותר, בהשוואה לתקופה  שלפני התגמול הכספי.

ב.      ההבטחה לתגמול חיצוני משפיעה לרעה על ביצועים במרבית העבודות. יתר על כן, ככל שהתגמול גבוה יותר, ביצועינו נפגעים יותר.

ג.       תגמול חיצוני הורס את היצירתיות. התגמול ממקד את החשיבה שלנו ומקשה עלינו למצוא את הנתיב הבהיר לפעולה.

ד.       תגמול חיצוני מקטין התנהגות אזרחית טובה. כאשר אין תגמול חיצוני, קל יותר לעודד אלטוריזם כאשר אין תגמול חיצוני. הנ"ל, על פי החוקרים, אינה קשור לעצם התגמול, אלא לדרך בה נתפס ע"י האנשים. כאשר שילמו לאנשים כדי לתרום דם, רמת התרומה ירדה. כאשר שילמו להם כנגד שעות העבודה שהפסידו, רמת התרומה לי ירדה כלל.

ה.      תגמל חיצונני מעודד התנהגויות של רמאות, קיצורי דרך והתנהגות לא אתית אחרת. אין כאן טענה שכל אחד ירמה, אולם בקרב עיקר האנשים, הרצון לעמוד ביעד מקל עליהם בעיגולי הפינות ובהצדקת מעשים שאחרת לא היו עושים. התגמול או לחילופין, הקנס, מכשירים את העשיה- אני אשלם ולכן לא אבצע. מחקר ידוע מלמד על קנס שהוטל במעון מסוים על הורים שאחרו. מהרגע שהוטל הקנס, כמות האירורים רק גדלה באופן משמעותי. אגב, מחקר זה, שאכן ידוע בעולם כולו, נערך...בחיפה.

ו.         תגמול חיצוני ממכר. ככל שיתגמלו אותנו, יקשה עלינו להסתדר ללא התגמול ונרצה להמשיך בדרך זו; ככל שיתגמלו אותנו, נתרגל לתגמול ונרצה להעלות את רמת התגמול.

ז.        תגמול חיצוני מעודד חשיבה קצרת טווח. ההסתכלות הנה רק על היעדים הנמדדים, ורק על הטווח הנמדד, ולכן, פוגעים בהתנהלותנו ויכולת חשיבתנו לטווח רחוק.

 

חזרה

 

שיטת המקל והגזר

מתי כן מתאימה

שיטת המקל והגזר- מתי כן מתאימה

ובכל זאת, יש מקרים בהם שיטת המקל והגזר יעילה.

אחרת כנראה השיטה לא הייתה הופכת לשכיחה ומקובלת כל כך.

 

התגמול החיצוני טוב למשימות רוטיניות, החוזרות על עצמן, ואינן מצריכות חשיבה. 

כאשר נדרשים למשימות רוטיניות, כדאי:

-          לתת רציונאל למה המשימה הרוטינית חשובה ונדרשת.

-          לחלוק אמפתיה למבצע המשימה, והודאה בכך שמדובר במשימה רוטינית.

-          לאפשר לאנשים להחליט בעצמם כיצד הם מבצעים את משימותיהם הרוטיניות.

 

טיפים נוספים לשימוש בתגמול חיצוני (אקסטרינזי):

-          הציעו את התגמול לאחר הביצוע, ואל תבטיחו אותו מראש, באופן שיפתיע את המקבל (לא להתנות את המשימה בתגמול).

-          שקלו תגמולים רכים כהכרה והוקרה. אלו עדיפים על תגמולים חיצוניים.

-          תנו הסבר מפורט ומידע על הסיבה שבגינה ניתן התגמול. חשיבות המשוב קריטית לא פחות המתגמול עצמו.

חזרה

שלושת הגורמים הפנימיים המרכזיים המשפיעים לטובה על הנעה:

עצמאות

עובדי ידע אוהבים להחליט לבד מה עושים, או לפחות איך מבצעים את שהוטל עליהם.

פינק מדייק בהגדרתו, ובוחר לעשות שימוש במונח Autonomy תחת המונח של independence, כדי להדגיש שאין הכוונה להתבודדות ויחידנות. אין הכוונה שכל אחד לבדו הוא, כאנדיבידואליסט.

 

העצמאות, כדברי פינק, קשורה בפעולה מתוך בחירה.

הוא מציע ארבעה ממדים (the 4 "T"s) דרכן ניתן לאפשר עצמאות זו:

א.       Task- משימה

עצמאות בבחירת המשימות הנדרשות כדי לבצע את התפקיד.

ב.       Time- זמן

דגש על ביצוע המשימה תוך השארת העצמאות לעובד להחליט באילו שעות, מתי שעות אלו יבוצעו בבית ומתי במשרד, ובמידה מסויימת גם עצמאות בהחלטה על כמות השעות. שיחה ומיקוד בתפוקות ולא על השעות, משחררת את העובד  להתמקד במשימה ולא בתשומה.

ג.        Technique- שיטה

עצמאות לעובד בהחלטה איך לבצע את המשימה שהוטלה עליהם.

ד.       Team- צוות

האפשרות, לפחות לגבי חלק מהמשימות, להחליט מי הצוות איתו יעבוד כל אחד.

 

הנחת היסוד עליה מושתתת תפיסת העצמאות, הפוכה מזו שהיתה מקובלת בעבר. בעבר חשבו שעצמאות תגרום לאנשים לנהוג שלא בדרך ראויה, או לפחות, לא בדרך יעילה.

מוטיבציה 3.0 מתבססת על האמון באנשים, ועל כן, מאפשרת לארגון ליהנות מיתרונתו העצמאות.

יש להדגיש שבכל סוג ארגון, ולעיתים לכל סוג עובד, מתאימות שיטות עצמאות אחרות.

חזרה

מומחיות

גורם מרכזי שני המשפיע על ההנעה הפנימית, הנו הרצון של האדם / עובד להפוך למומחה בתחומו.

בניגוד למוטיבציה 2.0 שגררה תאימות לארגון (compliance), כאן מדובר בחיזוק הזיקה של העובד לארגון (engagement).

כאשר מדברים בהתמחות התחרות של העובד הנה אל מול עצמו; השיפור העצמי אל מול העבר הנו המטרה, והשגתו היא גם התגמול עצמו.

 

מטרתו של הארגון, כדי לאפשר זאת, היא יצירת סביבות המעודדות ומאפשרות הזדמנות להתמחות.

א.       סביבה פיזית מזמינה, ידידותית לעובד. דוגמא מפורסמת לסביבה שכזו- Google.

ב.       יצירת תחושה של משחק וכיף במקום העבודה. כאשר אנו מרגישים שבאנו למקום "כייפי".

 

הזרימה המעודדת טיפוח אישי של המומחיות אינה מגיעה כמתכון מוכן; על כל ארגון למצוא את הדרך המתאימה לו. יתר על כן, עליו לזכור, שמדובר במשהו שפירותיו ניכרים רק לאחר זמן, מה שאינו מקל על חיפוש ומציאת הנוסחה המנצחת לטיפוח המומחיות.

שלושת הכללים המרכזיים של התמחות:

א.       מומחיות הנה דפוס חשיבה.

ב.       מומחיות כואבת ולאו דווקא "כייפית". חשבו על רצי המרתון כדוגמא. עצם ההשקעה יוצרת סיפוק, גם אם נולדה מזיעה רבה. ודווקא כאשר נולדת בזיעה רבה יותר, היא גוררת סיפוק רב יותר, כמו גם מומחיות מוגברת.

ג.        מומחיות מתפתחת בצורה אסימפטוטית, ולעולם אתה לא מגיע אליה, אלא רק שואף לשם.

 

חזרה

כוונה

כבר בספרו הקודם של פינקי (A whole new mind) הוקדש פרק לנושא הכוונה.

יש להבין שמוטיבציה בדור החדש, אינה נגד רווחיות ואינה דוחה אותה. היא רק שמה דגש שווה בחשיבותו על מקסום הכוונה.

בדרך כלל אנשים וארגונים הרודפים אחר בצע הכסף בלבד, נכנסים למעין מעגל קסמים, שגם אם המטרה מושגת, לעולם רוצים יותר ולא מסתפקים בהישג שהושג.

כאשר מנסים להשיג את הרווח, אך תוך שכך, נותנים דגש על כוונות נוספות של הארגון שאותן הוא מקדש, אנשים ירצו לעבוד שם יתור ואנים ירצו לתרום שם יותר.

הכוונה באה לידי ביטוי בשלושה ממדים ארגוניים:

א.       בהגדרת היעדים. לא רק צריכים להיות יעדים ארגוניים, אם כי יעדים נכונים, יעדים אליהם יכולים העובדים להתחבר, בהקשר הערכי חיובי.

ב.       במינוח בו משתמשים (ריבוי ה"אנחנו" ומיעוט ה"הם").

ג.        במדיניות ובאתיקה הארגונית (ולא רק על הנייר, אם כי גם מימושה בפועל).

 

חזרה

קידום תשתיתי של עובדים וארגונים להנעה פנימית

פינק מונה בספרו כלים לאדם כפרט, כהורה, מחנך ולארגון, כיצד לקדם את ההנעה הפנימית. הוא מונה בין היתר שמות של מנהיגים שכדאי ללכת לאורם, שמות של ספרים שכדאי לקרוא, ועוד.

בתמצית זו, ההתמקדות הנה בפן העסקי ובדרך קידומם של ארגונים ועסקים את עובדיהם:

א.       הקצו לעובדים 20% זמן פנוי (כחברת 3M) בו יעשו כל אשר ירצו שיכול לקדם את הארגון.

ב.       אפשרו לכל עובד לתת לכל עובד אחר שובר המתגמל אותו באופן מיידי בגמול קטן, אך ממשי (ארוחת צהריים לדוגמא).

ג.        בחנו את מידת האוטונומיה המוענקת לעובדים.

ד.       ותרו על שליטה:

-          תנו לעובדים לקבוע את יעדיהם;

-          השתמשו בשפה רכה יותר ופחות בציוויים;

-          שריינו זמן במשרד כדי לשבת עם האנשים גם ביוזמתם.

ה.      חשבו ובצעו סיעור מוחות בארגון / בצוות לגבי כוונות.

ו.         הקשיבו לאנשים המדברים ובחנו כמה עושים שימוש במונח "אנחנו" (לעומת הם).

ז.        תכננו את דרך הפעולה של הארגון כדי לאפשר הנעה פנימית:

-          יצרו סביבה בה אנשים שותפים ונעים להם.

-          תנו לעובדים אוטונומיה (עצמאות).

-          נהלו את הארגון כמערכת פתוחה.

ח.      קדמו את עבודת הצוות:

-          בנו צוותים עם ידע מגוון (משלים ולא זהה).

-          השאירו את התחרות מוץ לקבוצה ולא בתוכה.

-          אפשרו לאנשים להחליף מעת לעת את משימותיהם.

-          דונו בכוונה, היזהרו מתגמול חיצוני של הצוות.

ט.      תכננו תקופתית ימים בהם כולם עוצרים ממלאכתם הרגילה, ועוסקים בכל אחת ממשימות הארגון לפי ראות עינם (Fedex Day).

 

בסופו של דבר, הדברים כה הגיוניים, שאנו חוזרים לשאלת המקור: למה לא נוהגים כך מלכתחילה? למה עדיין העולם עסקי / ארגוני מתנהל בעיקר סביב התגמול החיצוני שיטת המקל והגזר?

אך לא צריך לשנות את העולם כולו. שנו את צוותכם, והחלו ביצירת ההנעה הנכונה. בתקווה, אחרים יצטרפו גם והארגון כולו יונע, ואולי גם ארגונים נוספים. כדאי.

חזרה

נכתב ע"י ד"ר מוריה לוי

הספר Art of Managing Knowledge שנכתב בשנת 2010, התגלגל אלי במקרה. הסופרת, Judi Sandrock, יועצת ניהול ידע בדרום אפריקה, חברה באחת הרשתות החברתיות של ניהול הידע, פרסמה את דבר הוצאת ספרה החדש, והציעה אותו לנו, עמיתיה לקהילת ניהול הידע ברשת, במכירה ישירה. עיון מקדים בתוכן העניינים לימד שיש כאן פוטנציאל. ואכן, גם לאחר קריאת הספר, מדובר בספר איכותי, מעשי, אחד היחידים שעיינתי בו בשנים האחרונות. ספר חובה לכל מי שמתחיל לעסוק בניהול ידע, ספר מומלץ גם למי שכבר עוסק בתחום. שמו של הספר- האמנות שבניהול ידע, כבר נותן ערך מוסף: לנהל ידע אינה רק אומנות, מלאכה שלומדים ויוצרים בה מיומנות; מדובר באמנות. כמו שבאמנות נדרשת טכניקה, אך נדרש  גם המגע האישי והכישרון, כך גם בניהול הידע.

מפת הספר ממשיגה את תפיסת ניהול הידע בעיני המחברת:

בהחלט כדאי לקרוא את הספר במלואו. בקרוב בחנויות הספרים.

נ.ב. לקוני הספר יש בונוס- דיסק מלווה עם חומרים מתועדים.

 

ידע

כדי להסביר מהו ידע מביאה SANDROCK מספר דימויים, על בסיס סדנא בה השתתפה בשנת 2007, בהנחייתו של David Gurteen. בין הדימויים:

·         ידע הוא מים- היות וזורם; היות וניתן לאגרו לטובת העתיד; היות ונדרש לטפל בו היטב להבטיח צריכה אנושית; והיות והכרחי להישרדות ולצמיחה של בני האנוש.

·         ידע הוא אנרגיה- כי ניתן ליצרו ממגוון מקורות; כי ניתן לשנעו ולהעבירו במספר תצורות לדרישות שונות; כי כמו אנרגיה הנו משאב מסדר שני שניתן לזהות אותו רק על ידי מי שמחזיק אותו; כי לא ניתן להשמידו; כי ניתן להשתמש בו למטרות טובות ולמטרות מרושעות; ועוד.

·         ידע הוא קשר- שניהם מחייבים אמון והדדיות; כי שניהם מחייבים שיתוף וצמיחה לאורך זמן. כי לשניהם יש ערך כאשר יותר מאדם אחד מעורב; כי אנשים משנים את תפקידם במשוואה (לומד/מלמד-נותן/מקבל) בעת חלוף הזמן.

שווה בהחלט להתנסות בתרגיל שכזה. כנראה נופתע גם אנו מהתוצאות.

 

ידע הוא-

חסר זמן; בר שיתוף; רלוונטי רק אם קשור לזה שיודע; תלוי הקשר; בר שינוי; ורב ממדי.

כל אלו בניגוד למידע.

 

חזרה

עובדי ידע

עובדי הידע שונים מעובדים אחרים. המאפיינים העיקריים של עובדי הידע:

1.      אין לעבודת הידע גבולות גיאוגרפיים.

2.      העברת הידע כמעט מיידית בזכות האינטרנט.

3.      עובדי ידע יוצרים את גורלם דרך לימוד והתמדה; ההצלחה מבוססת פחות על גאונות.

4.      עובדי ידע מקשרים עצמם יותר להתמחות המקצועית שלהם מאשר לארגון בו עובדים.

5.      הידע רלוונטי לצורך העסקי או לא. קשה להעביר עובדי ידע בין משימות.

 

עובדי ידע אוהבים:

·         בעיות מורכבות

·         התקדמות והתחדשות מקצועית

·         חופש בחיפוש פתרונות

·         הכרה ציבורית להישגיהם

·         עובדי ידע אחרים החולקים איתם את תחום ההתמחות.

עובדי ידע אינם אוהבים:

·         חוקים המגבילים את החופש

·         עבודה שגרתית

·         בירוקרטיה

·         להיות מנוהלים

·         אנשים מוטי כוח

 

יש לתכנן בקפידה אילו עבודות לתת להם לעשות בשיתוף והיכן להניח להם לעבוד לבד. הרשימה של כל סוג ארוכה, להלן מספר דוגמאות:

במשותף- 1) חדשנות 2) מענה לשאלות 3) הדרכת אחרים.

לבד-  1) מחקר 2) פיתוח תהליכים 3) פיתוח חומרי הדרכה.

חזרה

ניהול ידע

ניהול ידע אינו מוגדר אלא מתואר כתהליך של שיתוף ידע בארגון.

SANDROCK גורסת שיש להגדירו בכל ארגון באופן המתאים לאסטרטגיית ניהול הידע שנבחרה, ואין מקום להגדרה מילונית משותפת.

היתרונות הפוטנציאליים מניהול ידע (ניתן להיעזר ברשימה בכל ארגון):

1.      פתרון מהיר ויעיל יותר של בעיות.

2.      חסכון בעלויות הנובע מגישה מהירה יותר לידע.

3.      שיתוף Best practices.

4.      מיצוי טוב יותר של האנשים והנכסים המוחשיים בארגון.

5.      מניעת עלויות של שגיאות חוזרותץ

6.      קבלת החלטות מהירה יותר, ויותר מעודכנת.

7.      עובדים חווים פחות תסכול במילוי עבודתם.

8.      אנשים יכולים לגשת לבעלי הידע בארגון ולהיעזר בהם באופן יעיל.

9.      פחות ידע שממוקד אצל אנשים בודדים. פחות תפיסה של אי שיתוף ידע.

10.  אנשים חדשים בארגון / בתפקיד נכנסים מהר יותר לתפקידם באופן יעיל.

לעיתים יעיל ונכון להסתכל בארגונים על מחיר אי ניהול הידע.

 

חזרה

אסטרטגיה ותוכנית ניהול הידע

תכנון:

אסטרטגיה ותוכנית ניהול הידע

תוכנית ניהול הידע אמורה לתמוך את האסטרטגיה הארגונית.

להלן מספר דגשים לתוכנית ניהול ידע כנובע מאסטרטגיית הארגון:

1.      אסטרטגיה של מכירת מוצרים מוכנים בעלות נמוכה- ניהול ידע תהליכי; שיפור מתמיד.

2.      אסטרטגיה של פיתוח מוצרים מבודלים- ניהול ידע על פיתוח המוצר ושיווקו.

3.      אסטרטגיה של שירות ומרכזיות קשר ללקוח- ניהול ידע על הלקוחות ובעלי הענין; ניהול ידע חיצוני.

4.      אסטרטגיה של ניהול פרויקטים- ניהול ידע סביב טכניקות ניהול פרויקטים ולמידה חוצת פרויקטים.

5.      אסטרטגיה של שירות ללא תחרות (גופים ציבוריים, מונופולים)- ניהול ידע לגבי תקנים ותהליכי שירות.

 

המלצות לתכנית ניהול הידע:

·         להתמקד באסטרטגיה ארגונית מרכזית ולא בנוספות.

·         למנף פעילויות קודמות ולא להתעלם מהן ולהתחיל מחדש.

·         להתחיל עם 3-4 יישומים של אבני הבנין (כמפורט בהמשך). לא פחות מ- 3 כי לא הכל תמיד עובד.

·         זיהוי יכולות הליבה של הארגון , דרך אסטרטגיית הארגון והבנה מה יביא לצמיחה. עיסוק תחילה במינוף יכולות אלו.

·         התחשבות בתרבות הארגונית ובמכשולים הנובעים ממנו ביישום תכנית לניהול ידע. דוגמאות:

o        בארגונים מבוססי כוח- טיפוח שיתוף הידע בקבוצות משותפות תוך לגיטימציה פורמלית לפעילות.

o        בארגונים מבוססי פרטים אינדיבידואלים- חיזוק ההוקרה לפרטים כאשר משתפים.

o        בארגונים בהם יש הבדלי מעמדות מגדריים- יותר שיח על הצלחות ופחות הודאה בכשלונות.

o        בארגונים בהם מפחדים ויש אי ודאות- שיתוף ידע בתצורת רגולציית ותקנים, להקטנת תפיסת הסיכון.

·         קידום תכנית ניהול הידע דרך מנהיגי ומובילי הארגון; פגישות אישיות איתם תוך הדגמת סיפורי הצלחה מארגונים מקבילים.

·         ארבעה גורמים המסייעים לניהול השינוי:

o        תיאור חיובי/מפתה של העתיד באופן שניתן להאמין בו.

o        חיזוק דרך מערכת תגמול.

o        העמדת כישורים למעבר למצב העתידי

o        דוגמאות לחיקוי (role models) יציבות ועקביות.

ואחרון חביב...

·         לא לחכות עד שהכל יהיה מוכן; פשוט לקפוץ למים. לעולם לא יהיה הכל מוכן.

חזרה

יישום - אבני הבניין:

מבדק מידע

מה זה?

שאלון/סקר שמטרתו למפות את המידע שאנשים עושים בו שימוש בכלל ולצורך קבלת החלטות, מקורות יצירתו ודרכי שימוש.

ארגונים רלוונטיים

כלי הכרחי לכל הארגונים, ללא קשר לאסטרטגיה העסקית.

פעילויות עיקריות

1.      מצאי של מידע בשימוש, מי משתמש והיכן ממוקם.

2.      ראיונות עם האנשים לגבי התמודדות נכונה עם הצפת המידע מחד ושימוש נכון במידע נדרש מאידך. עדכון המצאי בעקבות השיחות.

מומלץ לחזור מידי שנה על המבדק.

מדידת הצלחה

1.      חסכון בעלויות כתוצאה ממניעת כפילויות.

2.      חסכון בזמן הנובע מייעול החיפוש.

3.      מהירות קבלת החלטות.

4.      רמת המודעות למסירת מידע.

השותפים

ספרנים; מומחי מידע; המשתמשים במידע; המואיינים.

מחסומים בדרך

·         התמקדות צרה במידע הקיים ולא במידע הנדרש.

·         התעלמות ממקורות מידע חיצוניים.

·         חוסר תקשור המהלך למרואיינים, וכתוצאה מכך, אי מיצוי הידע.

 

חזרה

מיפוי ידע

מה זה?

ניתוח בעלי הידע לכל אחת מיכולות הליבה התחרויתיות הארגוניות.

מעבר לשיקוף בעלי הידע הרלוונטיים, יכולה מפת הידע ללמד על פערים.

הערה: ניתן לשילוב עם מבדק המידע.

ארגונים רלוונטיים

כלי הכרחי לכל הארגונים, ללא קשר לאסטרטגיה העסקית.

מתאים כאשר הארגון גדול מידי מכדי שאנשים ידעו מי יודע מה, וכאשר יכולות הליבה כבר מופו אך לא ברור מי מתמחה בהם.

פעילויות עיקריות

1.      זיהוי יכולות הליבה התחרותיות.

2.      מיפוי רשימת העובדים, הדרישות מהם וניסיונם (מול משאבי אנוש).

3.      הכנת ראיונות והרצתם.

4.      גיבוש מפת הידע.

השותפים

מנהלי ידע; מרואיינים; נציגי משאבי אנוש.

מחסומים בדרך

·         התעלמות מידע קודם והתמקדות בהווה.

·         ביצוע חד פעמי ולא על בסיס קבוע.

 

 

חזרה

 

איתור מומחים

מה זה?

מאגר מידע המסייע באיתור מומחים לכל התמחות; דפי זהב ארגוניים.

ארגונים רלוונטיים

כלי הכרחי לכל הארגונים, ללא קשר לאסטרטגיה העסקית.

מתאים כאשר הארגון גדול ולא כל אחד יודע מה האחרים יודעים, ו/או כאשר לאנשים יש תחומי מומחיות רבים השימושיים גם לעובדים אחרים.

פעילויות עיקריות

קדם: מפת ידע.

1.      הגדרת מאגר והקמתו הטכנולוגית.

2.      עידוד והדרכת האנשים לבניית דף מומחיות אישי.

3.      שילוב המידע ממפת הידע.

4.      עידוד והדרכת האנשים לשימוש במערכת; תגמול.

השותפים

צוות מפת הידע; אנשי מחשוב;נציגי ניהול הידע; לוכדי ידע

מחסומים בדרך

·         שמירת עדכניות של תכני המאגר.

·         טכנולוגיה לא נוחה או מנגישה דיה.

 

 

חזרה

תוכנית פורשים

מה זה?

תוכניות לשימור ידע של עובדים לקראת פרישה.

ארגונים רלוונטיים

כלי הכרחי לכל הארגונים, ללא קשר לאסטרטגיה העסקית.

פעילויות עיקריות

1.      הצמדת שוליות (צל) לפורשים לקראת עזיבתם.

2.      יצירת קהילה וירטואלית הממשיכה את הקשר עם הפורשים ו/או-

תגבור השיתוף והפצת הידע לפני הפרישה.

השותפים

צוות ניהול הידע; הפורשים; אנשי מחשוב (לסיוע בהקמת הקהילה); העובדים המקבלים את הידע.

מחסומים בדרך

·         פרסום התכנית ללא מימושה בפועל; יצירת ציפיות בדבר מורשת הפורשים ללא בניית המורשת.

·         לא מספיק זמן לביצוע העברת הידע.

 

חזרה

 

ירידי ידע ומצגות מומחים

מה זה?

מתן ביטוי והכרה למומחים כחלק מפיתוח תרבות המעודדת שיתוף והשתתפות בידע. פלטפורמה לבניית מורשת למומחים.

ארגונים רלוונטיים

כלי הכרחי לארגונים בשתי האסטרטגיות הראשונוחת: מכירת מוצרים כלליים או מבודלים.

פעילויות עיקריות

1.      ארגון רשימת מומחים בהסתמך על קהילות הידע הקיימות ועל הארגון בכלל.

2.      קיום היריד / מצגות.

3.      תוך שכך: תיעוד אפשרי של הדברים.

יש לבחו האם נדרש להכין את המרצים ולהקנות להם מיומנויות הרצאה בפני קהל.

מדידת הצלחה

1.      השתתפות בירידים.

2.      בקשות להעתקי מצגת.

3.      מוטיבציה מוגברת אצל המומחים.

השותפים

צוות ניהול הידע; מומחים; קהילות הידע; אחראי תקשור ביחידות.

מחסומים בדרך

·         תזמון הירידים, בעיתות בהם יש קושי להשתתף.

·         תכנון לפעילות גדולה מידי, המותירה את המרצה מול כסאות ריקים רבים.

·         מרצים חכמים שאינם יודעים להרצות.

 

 

חזרה

לכידת ידע סמוי בצילומים דיגיטליים

מה זה?

תיעוד באמצעים דיגיטליים בכדי ללכוד ידע שהנו סמוי וקשה להעברה בדרך מילולית.

ארגונים רלוונטיים

כלי הכרחי לרוב הארגונים להוציא אלו עם מוצרים מבודלים.

מתאים כאשר קל להראות איך עושים דברים אך קשה לתאר זאת באופן מילולי; מתאים כאשר אנשים הנדרשים לידע אינם יכולים להגיע או לקרוא את המידע; מתאים כאשר הצורך משמעותי וההשקעה מוצדקת עסקית.

פעילויות עיקריות

1.      תכנון לוגיסטי של הצילום.

2.      קבלת הסכמה לצילום מכל המומחים הנוטלים חלק בו.

3.      הצילום עצמו.

4.      הפצה מהירה (Aלא יעלה אבק במעבדות הצילום).

5.       תיעוד במקביל בספריה  דיגיטלית לשימוש עתידי.

מדידת הצלחה

1.      בחינת תגובות אלו שראו את ההקלטות.

השותפים

מומחה; מנהל ידע; צלם; אחראי מאגר דיגיטלי.

מחסומים בדרך

·         הפקה זולה מידי.

·         אי שימור הידע לטווח הרחוק.

·         צילום המשתלט ומאיים על המומחים ומונע מהם לפעול כתמיד.

·         עיכוב ההפצה.

 

 

חזרה

סיפור סיפורים

מה זה?

שיתוף ידע דרך סיפור ספורים, אגדות ופולקלור כדרך ליצירת מסורת משותפת, אתיקה, ערכים, התנהגויות רצויות ופתרונות המגולמים בסיפור.

ארגונים רלוונטיים

כלי הכרחי לכל הארגונים, ללא קשר לאסטרטגיה העסקית.

מתאים לדוגמא כאשר:

·         מנסים להטמיע התנהגות חדשה.

·         נדרש ניהול שינוי.

·         ערכי הארגון צריכים להיות מוחצנים.

·         יש להחליף שמועות בסיפורים חיוביים.

פעילויות עיקריות

1.      איסוף אנקדוטות וסיפורים "מוצלחים" המשרתים מטרות רצויות.

2.      סיפור הסיפורים להנהלה הבכירה, תוך ניתוח והסבר הסיפורים והרציונאל.

3.      עידוד המנהלים לחזור על הסיפורים ולספר אותם הלאה.

4.      פרסום הסיפורים במדיה הפנימית.

5.      הפצה באמצעים משלימים כדי שהסיפורים יהפכו לחלק מהפולקלור הארגוני.

מדידת הצלחה

1.      עד כמה ובאיזו מהירות הסיפורים משלימים סבב וחוזרים למספר המקורי.

2.      רמת הקירבה בין הסיפור המקורי לסיפור שחזר (האם זה טוב שקרוב? מ.ל.)

3.      שינוי התנהגותי בעקבות הסיפור.

השותפים

צוות ניהול הידע; אנשי פיתוח ארגוני; מנהיגות הארגון.

מחסומים בדרך

·         חוסר סינון מספק של הסיפורים, והפצת סיפורים שהמסר שלהם אינו מיטבי.

·         סיפור סיפורים משעממים.

·         המצאת סיפורים שטובים מכדי להיות מציאותיים.

 

 

חזרה

 

פיתוח מוצרי ידע

מה זה?

אריזת הידע המלווה את המוצר ומכירתו כמוצר / שירות מלווה (בנפרד או כחלק מהמוצר המקורי).

ארגונים רלוונטיים

כלי הכרחי לארגונים בעלי אסטרטגיית מוצר מובדל או אסטרטגיית קשרי לקוח משמעותיים.

מתאים כאשר מרכיב הידע במוצר/ שירותי משמעותי ובעל ערך ללקוחות.

מתאים כאשר לארגון ידע ייחודי בשוק שניתן למנפו בדרך אחת או יותר.

פעילויות עיקריות

1.      זיהוי הידע שניתן למנף.

2.      אריזת הידע כנכס בר קיימא.

3.      החלטה כיצד ניתן למכור / לשווק בפורמט אחד או יותר.

מדידת הצלחה

1.      ההכנסות הנובעות ממכירת מוצר הידע.

2.      הגידול ברמת שימור הלקוח כתוצאה ממכירת הידע.

השותפים

מנהלי המוצרים; שיווק ומכירות; צוות ניהול הידע.

מחסומים בדרך

·         קידום ידע כייחודי כאשר למעשה אינו כזה.

·         שחרור רב מידי של ידע ללא תמורה.

·         מסחור הידע דרך עודף חשיפה, אי שמירה על עדכניות הידע.

 

 

חזרה

 

חדשנות ורעיונות

מה זה?

תהליך פורמלי המאפשר לעובדים להציף רעיונות חדשים ולאפשר מימושם בארגון.

מתאים כאשר גודלו של הארגון לא מאפשר קשר ישיר לפעפוע הרעיונות, או כאשר השינוי להטמעת הרעיונות אינו משתלב בעבודה הארגונית הרגילה.

ארגונים רלוונטיים

כלי הכרחי לארגונים בעלי אסטרטגיית מוצר מובדל או אסטרטגיית קשרי לקוח משמעותיים.

פעילויות עיקריות

1.      מיפוי התהליכים הנדרשים לאפשר את הרעיונות. בנייתם והגדרת טפסים מלווים.

2.      פיתוח טקסונומיה לנושאי רעיונות.

3.      גיוס מומחי התוכן שיוכלו להגיב על הרעיונות המוצעים בכל נושא, ולסייע בביצוע השינוי הלכה למעשה.

4.      הרצת התהליכים.

5.      בדיקת השפעת הרעיונות והערך שיצרו לארגון.

6.      תגמול והוקרה של הוגי הרעיונות.

מדידת הצלחה

1.      מידת שביעות רצון של העובדים המציעים רעיונות.

2.      חסכון בעלויות כתוצאה מהרעיונות.

3.      מספר הרעיונות שיושמו הלכה למעשה.

השותפים

צוות ניהול הידע; הנהלת הארגון; מומחי תוכן; אנשי מחשוב; כלל העובדים.

מחסומים בדרך

·         תגובה איטית מידי לרעיונות, או אי תגובה בכלל.

·         אי יכולת לממש רעיונות טובים שהועלו.

·         אי תגמול והוקרה לאנשים שהציעו רעיונות.

·         הסתמכות רק על קבלת רעיונות שהגיעו דרך ערוצים מחשוביים והתעלמות מרעיונות שהגיעו ע"י אנשים ללא גישה למחשב.

 

 

חזרה

ניהול מסמכים

מה זה?

העמדת מאגר משותף של הידע המתועד באופן אלקטרוני.

נקודת כניסה קלה לעולם ניהול הידע.

ארגונים רלוונטיים

כלי הכרחי לארגונים בכל האסטרטגיות להוציא מכירת מוצרים מוכנים.

מתאים כאשר-

·         נדרש שיתוף מסמכים חוצה ארגון.

·         נדרשת כתיבה משותפת של מסמכים.

·         נדרשת אבטחת מידע תוך שיתוף של המסמכים.

·         נדרש קישור בין מסמכים שונים.

·         נדרש לאפשר לקהילות להחזיק את מסמכיהם באופן מוגדר אך ממודר.

·         נדרש לאפשר governance על מסמכים בארגון.

·         נדרש לנהל היסטוריה של מסמכים לאורך זמן.

ועוד.

פעילויות עיקריות

1.      ניתוח הצרכים הספציפיים של הארגון ביחס לניהול מסמכים.

2.      מיפוי דרישות ה- workflow לגבי מסמכים.

3.      בניית טקסונמיה ומתוכה מאפיינים וערכים (תוספת מ.ל.)

4.      בניית מדיניות שמירה ואחזור (מ.ל.)

5.      גיבוש תוכנית הסבה למסמכים קיימים (מ.ל.)

מדידת הצלחה

1.      קלות העבודה של המשתמשים.

2.      חיסכון בעלויות בעקבות המיכון.

3.      הקטנת נפח התקשורת בעקבות צמצום שליחת מסמכים.

4.      שיפור באבטחת המידע.

5.      התאמה לדרישות רגולטוריות.

השותפים

צוות ניהול ידע; משתמשים; ספרן; איש מחשוב; צוות ספק התוכנה.

מחסומים בדרך

·         שכפול הרשת בדרך מכובדת יותר.

·         הפיכה לארכיון בלבד.

·         שמירה בעיקר של מסמכים סרוקים שאינם ברי חיפוש. OCR לא מומלץ.

·         אפשרות עדכון מסמכים שאמורים להיות לקריאה בלבד.

·         שמירת מסמכים ללא הקשר וללא צורך מוגדר.

חזרה

הפקת לקחים

מה זה?

הפקת לקחים, הנקרא כאן AAR (After Action Review) על שם שיטת הפקת הלקחים שמקובל ליישם הנו כלי למיצוי למידה ולכידת ידע לשימוש עתידי.

 

ארגונים רלוונטיים

כלי הכרחי לארגונים בכל האסטרטגיות להוציא ספקי שירותים (?? מ.ל.)

מתאים לביצוע בארגונים לאחר אבני דרך, סיום פרויקטים, אירועים שניתן ללמוד מהם, או ככלי כללי להבטחת שיפור מתמיד.

פעילויות עיקריות

1.      בירור 5 שאלות (הערה: במקור השיטה – 4 שאלות. מ.ל.):

·         מה היה צפוי שיקרה?

·         מה קרה בפועל?

·         מה עבד?

·         מה לא עבד?

·         מה כדאי לעשות אחרת בפעם הבאה?

2.      תיעוד הנלמד ושמירתו במקום קל לגישה עבור אנשים אחרים זיזדקקו למידע בעתיד.

מדידת הצלחה

1.      האם אנשים ניגשים ללקחים עברו בבואם לבצע תהליכים שונים?

2.      האם השותפים מרגישים שמפגשי הפקת הלקחים בעלי ערך להבנה מעמיקה יותר, ובעלי ערך להבנת אירועים עתידיים?

השותפים

עובדים המעורבים בתהליך/פרויקט/אירוע; מנחה.

מחסומים בדרך

·         תהליך ההופך לבירוקרטי ולא בעל ערך.

·         מנחה שאינו עובד לפי המתודולוגיה ואינו נותן ערך למפגש ההפקה.

 

 

חזרה

קשרים- בעלי עניין

מה זה?

ידע רב הקריטי לארגון נמצא בממשק עם בעלי ענין שונים (עובדים, גורמי ממשל, לקחות, ספקים, תאגידים, בעלי מקצוע עמיתים ועוד). ניהול הידע בממשק.

ארגונים רלוונטיים

כלי הכרחי לארגונים בעלי אסטרטגיות שאינן מוצרים גרידא.

מתאים כאשר הקשר עם בעלי הענין מורכב, כאשר מספר עובדים שותפים יחד לקשראו שהארגון נהיה תלוי מידי בידע של בעל הענין.

פעילויות עיקריות

ניהול הידע בהתאם לאופיו ופרטיו. זיהוי הידע הקריטי ליכולות הליבה התחרותיות והתמקדות בידע זה.

מדידת הצלחה

1.      רמת הבנת הקשרים לפני ואחרי הקמת המאגר.

2.      שיפורים תהליכייים בממשק עם בעלי העניין.

3.      רמת אמון עם בעלי הענין.

השותפים

צוות ניהול הידע; העובדים הנמצאים בממשק עם בעלי עניין; נציגי בעלי העניןי; מומחה למיפוי תהליכים; אנשים שימפו את הידע במאגר עצמו.

מחסומים בדרך

·         הזנחת האנשים והתמקדות בידע עצמו.

·         השקעה רבה מידי במחשוב ותקווה שבכך יתקבל פתרון טוב.

 

 

חזרה

קהילת הידע

כל פתרונות ניהול הידע שהוצגו כאבני בנין משמשים קהילה של ידע- קבוצת אנשים בעלי ענין משותף בארגון, המוכנים לעבוד יחד עבור תועלות שיקבלו מהשיתוף. שלושה ממדים לקהילה:

1) תחום השיתוף 2) החברים בקהילה 3) העבודה המשותפת והניסיון שחולקים יחדיו.

 

בעלי תפקידים שחשוב שיהיו בכל קהילה:

1.      קבוצת הליבה (עד 5 איש): המוביל; המתאם/מנחה/מלווה; מומחי התוכן.

2.      הקבוצה הפעילה (15-30 איש): נותן החסות; חברי הקהילה; מידען.

3.      אוכלוסיה נוספת (עד 150 איש): עמיתים מתעניינים.

SANDROCK מפרטת את החשיבות של כל אחד מבעלי התפקידים ומפרטת את תפקידם.

 

תגמול והוקרה חשובים מאד להצלחת הקהילה. דוגמאות אפשריות לתגמול והוקרה:

1.      אחוז כספי מהחיסכון/ תוספת רווחים הארגונית.

2.      הדרכה מסובסדת או פיתוח מקצועי נוסף על פי עדיפות האנשים.

3.      שעות עבודה גמישות יותר.

4.      הזדמנות להצגת מאמרים בתחום התמחות אנשי הקהילה.

5.      הזדמנות לתקשר את ההצלחה בארגון.

6.      נסיעה המשלבת עסקים והנאה.

7.      קידום מקצועי או העברת תפקיד רצויה.

8.      פרסום הפעילות ע"י מנהלים בארגון.

9.      מתנה כספית או שוות כסף.

10.  קופוני מתנה.

 

סוגי קהילות (על פי APQC):

·         קהילות תומכות אסטרטגיה

·         קהילות תומכות תהליכים טקטיים

·         קהילות פרויקטליות

·         קהילות מטפחות ידע לטוו הרחוק

 

גורמי הצלחה של קהילה (בספר אלו מפולחים לפי חשיבותם בכל אחד מארבעת סוגי הקהילה לעיל ובכל אחד משלבי החיים של הקהילה החל בהשקה דרך הפיתוח והשלב הבשל):

1.      חסות הנהלה.

2.      קשר לאסטרטגיה.

3.      מנהיג

4.      מנחה/ גורם מאפשר

5.      קבוצת ליבה

6.      תמיכת מנהלי קו

7.      יעדים ברורים

8.      השתתפות

9.      ערך אישי

10.  חברים איכותיים

11.  אמון

12.  קידום

13.  תוכן איכותי

14.  טכנולוגיה ידידותית דיה

פעילויות שכיחות בקהילות ידע:

·         סיוע בתהליך מיפוי ידע

·         מיפוי תהליכים

·         הגדרת Best Practices

·         השוואה לארגונים אחרים (benchmarking)

·         שיתוף תהליכי למידה

·         דיון בשאלות נפוצות

 

מחסומים אפשריים בדרך:

1.      התגברות על חששות בשיתוף (הן מצד המשתף והן מצד השואל).

2.      קשיי שפה (בפרט כאשר הקהילה חובקת עולם).

 

טיפים נוספים הקשורים לקהילות ידע:

·         לא מספיק שיהיה אמון של חברי הקהילה זה בזה. על האמון להיות בעל מראות, על האמון להיות בכל מקום בו זמנית; ועל האמון להתחיל מלמעלה.

·         במקביל לבניית האמון יש לבנות קשרים בין השותפים ולנתח את הערך לכל השותפים מיצירת קשרים אלו.

·         בניתוח צרכים והקמת קהילה חדשה יש לפצח לא רק מה התועלת למשתתפים אלא גם לעמיתיהם ומנהליהם מעצם השתתפותם.

·         שימוש בכלי וירטואלי זמין, פשוט ונגיש לכולם להשלמת פעילות הקהילה.

·         בדיקה עיתית של עמידה ביעדים וכיוונים רצויים.

 

חזרה

בעלי תפקידים

בעלי תפקידים

כדי להצליח בפעילות ניהול ידע ארגונית נדרש צוות יציב שישמש הן להקמה והן לתחזוקה השוטפת של קהילות הידע על כל אבני הבנין הממומשים (אגב, לעיתים מדובר בבעלי תפקידים שונים באותו הצוות).

בעלי התפקידים המרכזיים בצוות ניהול הידע הנם:

 

מנהל הידע:

·         אחראי לפיתוח אסטרטגיית ניהול הידע בהתאם לאסטרטגיה העקרונית.

·         זיהוי אבני הבנין למימוש האסטרטגיה.

·         קידום ערך ניהול הידע בארגון.

·         קביעת המאפיינים התרבותיים והפערים הקיימים בשיתוף הידע למימוש תוכנית לניהול השינוי.

·         זיהוי קהילות ידע, אופיין והתשתית הנדרשת לתמוך בהם.

·         תיאום עם גוף המחשוב הארגוני וה תיישרות משותפת לפיתוח פתרונות ניהול ידע.

·         מדידה ודיווח ההצלחה והערך המתקבלים מניהול הידע.

מנחה/מתאם ידע- איש צוות ניהול ידע (אחד או יותר):

·         מיפוי הידע וזרימתו

·         ראיונות נ יהול ידע

·         תמיכה בקהילות ידע

·         תמיכה בתכני איתור המומחים (מערכת ארגונית רוחבית מ.ל.)

מידען/ מומחה מידע:

·         עריכת מבדק מידע

·         מידענות: הבאת מידע מחוץ לארגון פנימה והפצתו לאנשים המתאימים

·         פיתוח ותחזוקת הטקסונומיה הארגונית

·         תמיכה קהילות ידע (בעיקר במידע)

אנשי מחשוב:

·         פיתוח פורטלים ואתרים

·         ניהול המשתמשים וההרשאות

·         אפשור פורומי דיונים

·         ניהול מערכות לניהול מסמכים, תכנים ורשומות.

ומשפט אחרון לסיכום: אנחנו לעולם לא מוכנים לחלוטין לניהול הידע. פשוט צריך לקפוץ למים ולהתחיל...

 

חזרה

ידע צריך לשתף!

לכן, חברת ROM Knowledgeware מעדכנת אתכם באירועי ניהול ידע המתקיימים בארץ ובעולם.
המידע מתעדכן אחת לחודש.
הערה: פרסום כנס/קורס באתר אינו מהווה המלצה וחברת
ROM אינה אחראית לתכנים וארגון הכנסים

 

 

כנסים בחו"ל

 

 

שם האירוע: KM Asia 2010
מקום האירוע: 
Singapore City, Singapore
תאריכים:
23 - 25 Nov 2010





שם האירוע: Online Information Conference 2010

מקום האירוע:  London, United Kingdom
תאריכים: 30 Nov - 02 Dec 2010




ירחון 2Know-BI

לכל ארגון שחושב שהוא מצטיין בפעילות הבינה העסקית הארגונית: גרטנר רושמים בימים אלו ארגונים מצטיינים לתחרות הבינה העסקית של 2011 באסיה. זה הזמן להירשם.

לקריאה לחצו על הרחבה

בשנים האחרונות אנחנו עדים לשליטה ללא עוררין של ספקים גדולים בשוק הבינה העסקית. יתר על כן- חווינו את הרכישות שביססו עוד יותר את השוק כשוק של ענקים בלבד. המוצרים הנמכרים כיום נחשבים עשירים ומגוונים, אך גם יקרים. מגמה חדשה ההולכת ומתפתחת מדברת על כניסה של start-ups לתחום, עם פתרונות פשוטים, מתאימים יותר, כך טוענים, למשתמשי קצה וארגונים קטנים. נמשיך לעקוב

מערכות תומכות החלטה לא חייבות להיות נחלתם הבלעדית של ארגונים גדולים. ארגונים קטנים/ בינוניים יכולים לנצל את היתרונות הרבים בתחום זה ובכך להשיג יתרונות על מתחריהם בשוק. בחירה נבונה של מערכת BI לארגון קטן/ בינוני יכולה לתרום להבנה וניתוח נתונים מתוך שלל מערכותיו ולסייע בקבלת החלטות מושכלות. תחום ה-BI יכול לספק לארגון ראייה פנימית בשיפור תיפקדו וראייה חיצונית בבחינת השוק. אם כך נשאלת השאלה כיצד בוחרים מערכת תומכת החלטה מועילה ופרקטית בהסתמך על אילוצי משאבים המאפיינים ארגון קטן/ בינוני?

בחירת חליפה מתאימה

שוק מערכות תומכות ההחלטה כולל מספר רב של פתרונות טכנולוגיים, ספקים ויועצים.

ישנם תוכנות נפוצות המיועדות לארגונים גדולים ומספקות מגוון רחב של כלים ואופציות מתוחכמות אשר תעמיס על ארגון קטן/ בינוני עלויות ומשאבים גבוהים מידי. תהליך ההטמעה במערכות אלו ארוך מידי וסיבוכיות הנתונים גדולה מידי.

מסיבות אלא חייב הארגון לזכור את המטרה שלו שאינה ביצוע כמות ניתוח נתונים גדולה אלא הפקת מסקנות תומכות החלטה מועילות בהתחשב במשאביו.


השוק מציע מגוון רחב של פתרונות BI לארגונים קטנים/ בינוניים בעליות שונות. טוב נעשה אם נבחר בפתרון שיספק לנו את הצרכים המהותיים של הארגון ביחס של עלות תועלת. להתחיל בקטן ולהתפתח היא בדרך כלל אסטרטגיה הבריאה יותר. במאמץ קטן נוכל למצוא מערכת המבצעת אינטגרציית נתונים אפקטיבית מכלל ממסדי הנתונים של הארגון ללא טכנולוגיה יקרה ומסובכת. כמו כן הארגון צריך לדעת על אילו מסדי נתונים כדאי לבצע את הניתוח ואילו מסדי נתונים ניתן לוותר עקב איכות נתונים נמוכה או יחס עלות תועלת נמוך.

ארגון קטן/ בינוני צריך לבצע חשיבה מעמיקה לגבי הצרכים הטכנולוגיים האמיתיים שלו:

§         אילו כלי BI הארגון באמת צריך?

§         האם המערכת שנבחנת מציעה הרבה מעבר לנדרש?

§         מהי רמת הסיבוכיות במערכת?

§         מהם הנתונים האיכותיים ביותר שאותם נרצה לנתח?

עודף מידע לגבי נתונים

בארגונים גדולים, מערכות ה-BI מספקות מידע רב ומתוחכם לגבי מאפייני הנתונים במערכות כגון: תאריכים וזמני אירועים, סמלים, הערות ועוד. להפקת מידע זה מחיר יקר של עליות גבוהות של טכנולוגיה ועלויות גבוהות לתהליך ניתוח המידע. המחיר שארגון קטן/ בינוני יכול לשלם על עודף מידע זה כולל עלויות גבוהות ושימושיות נמוכה. החכמה היא לאפיין מערכת מאוזנת בין הצרכים המהותיים של הארגון ויכולתו להפיק מסקנות מועילות כך שלא יתבזבזו משאבים יקרים על עודף מידע.

ידידותיות המערכת

אנו מוציאים מקרים רבים בהם עלות הטכנולוגיה הופכת לשולית ביחס לעלות ולמשאבים שיאלץ הארגון להשקיע בליווי ותמיכה במערכת. אנו רוצים מערכת אינטואיטיבית שתספק עצמאות לארגון ולא תכריח אותו בתלות גבוהה בספק ותומכי המערכת. ברכישת המערכת יש לבחון את פשטות השימוש בה ולהתאימה לאוריינטציית המחשוב של המשתמשים. כדאי לבחון את מגוון הכלים וצורתם שלא יעיקו על משתמשים ולא יהיו קשים מידי לתפעול. נוכל לעשות זאת ע"י בחינת התנסות עובדים שונים בעבודה עם המערכות שנבחן וקבלת משוב אודות יכולתם להתמודד עימה. בכך נשפר את הסיכויים לקבל מערכת פרקטית וטובה במקום עוד "פיל לבן" בארגון. כלים רבים מידי של המערכת יובילו לבילבול וריחוף לעומת מספר כלים נמוך שיוביל לתסכול ותוצאות נמוכות.

ישנם בשוק חברות נישה המתמחות בפתרונות BI לארגונים קטנים או בינוניים הפשוטים להתקנה ומספקים כלים פשוטים ונוחים לתפעול. בחירה של חברה כזו יכולה להוות פתרון מהיר נוח ופרקטי לארגון.

מודלים לרכישה ותפעול מערכות BI

באופן טבעי, המערכות הארגוניות מתפתחות בקצב מהיר (במיוחד בשנים הראשונות) והופכות יותר ויותר מתוחכמות עם התפתחות הארגון. כדאי לקחת את הנושא הזה בחשבון ולבחור מודל תשלום המתאים למשאבי הארגון העכשוויים והעתידיים.

 

ישנם מודולים שונים לרכישת מערכות BI המשפיעים בצורה מהותית על השורה התחתונה. יש לשקול את מודל התשלום בתלות במשתנים כגון: שדרוגי תוכנה, תמיכה והתאמות קלות לצרכי הארגון, עלות הוספת משתמשים למערכת, כמות הפעולות על השרת וכל תוספת לתשלום המופיע בחוזה מול המספק ומנפחת את המחיר הכולל באופן מהותי.

 

במאמץ קטן ניתן למצוא חברת תוכנה המציע פתרונות BI לארגונים קטנים/ בינוניים בתשלום שנתי קבוע ונוח. פתרון זה תבטיח לארגון אי חריגה מהמסגרת התקציבית שהוגדרה מראש לתפעול המערכת.

בחירה נכונה של חברת התוכנה
בחירת מערכת BI וספק התוכנה הינם בחירות מהותיות להצלחת הפרויקט. מעבר לבחינת התאמת המערכת לצרכי הארגון מבחינה טכנולוגית, תקציבית, פשטות ההפעלה ופשטות תהליך ההטמעה בארגון, הארגון צריך לבדוק את התאמת הספק לצרכיו. השיקולים הפחות מומלצים לבחינת הספק הם שיקולי פופולאריות, נוכחות בשוק ורשימת הלקוחות שלו. השיקולים החשובים יותר לבחינה הינם אמינות הספק, מאפייני השירות, יכולותיו המקצועיות ואיתנותו. ייתכן וספק ה-BI הגדול יציע פתרון יקר שלא בהכרח יספק לארגון הקטן/ בינוני את התמורה המקסימאלית במחיר המשתלם. לעומתו, ספק אשר מכוון את עצמו לפתרונות BI עבור ארגונים קטנים/ בינוניים והם "הלחם והחמאה" שלו, יכול להתאים בצורה טובה הרבה יותר.

סיכום

ארגונים קטנים/ בינוניים יכולים ליהנות מיתרונות רבים המציע תחום הבינה העסקית. במאמץ לא רב, יכול הארגון לאמץ לעצמו מערכת BI התפורה למידותיו ובהתאם למשאביו. ארגון שיעשה כן יתרום רבות ליכולותיו להבין לעומק תהליכים כוללים בעזרת ניתוח נתונים אשר נמצאים בידיו ולקבל החלטות מושכלות הרבה יותר.

המומחים צופים שספקי הבריאות יצטרפו לקהל המשתמשים בבינה העסקית לצורך עבודתם, במיוחד כאשר נדרשים לעמוד בדרישות בתקני הממשלה... 

להמשך הקריאה, לחצו על "הרחבה"

זה היה עניין של זמן, עד שהחברות החלו להבין את הפוטנציאל הטמון בשילוב אפליקציות BI בתוך הניידים,  המלווים אותנו כמעט לכל מקום במהלך היום.
הרעיון הינו לקחת כמויות עצומות של מידע ולשלבו בתבניות שימושיות כגון גרפים ותרשימים, וזאת לשם ניתוח מתוחכם של מגמות עסקיות.
ביצוע ניתוחים מסוג זה, מאפשר לחברות לא רק מעורבות במגמות עסקיות, אלא גם תקשורת בזמן אמת עם לקוחותיה ושותפיה העסקיים, ובכך לשפר את השירות ולהגדיל את הפרודוקטיביות שלה.
הטרנד הנ"ל צפוי להתפשט ולתפוס תאוצה בין היתר, בזכות השיפור ביכולות הטלפונים החכמים בכל הקשור להצגת מידע גרפי וממשקים אינטואיטיביים והתאמתם המיטבית בהיבט הוויזואלי של BI.

לצד המגמה העסקית העומדת לעיני התומכים ברעיון, מתגבשת מגמה נוספת והיא הנגשת מידע ושיתוף בנתונים עסקיים אשר מהווים כמה מהעקרונות הבולטים של עולם ניהול הידע.
כמו כן, למעט הצורך לדעת וליידע, ההנגשה והשיתוף במידע מובילים לקבלת החלטות טובות יותר, ייעול תהליכים והצעת פתרונות בצורה מהירה יותר.

בלי שמישהו דיבר על כך או תכנן זאת , KM הופך לחלק בלתי נפרד בתהליך ונותן את דגשיו בצורה זו או אחרת, שכן לכאורה הנגשת דו"ח סטטיסטי או גרף במסך הפלאפון עשויה להיות שימושית ולענות על הצורך בשיתוף הידע והמידע. עם זאת עלינו לזכור ולתת את הדעת בנושאים חשובים נוספים, אשר עשויים להיטשטש, כגון חווית משתמש ויכולת יצירת אינטראקציה עם המידע המוצג.

במידה והחלטתם ללכת בכיוון ואתם עומדים בפני בחירת הספקים השונים אשר מציעים המוצר, יש לקחת בחשבון שהמוצר יכיל את התכונות והיישומים כדלקמן:
  • ממשק פשוט ואינטואיטיבי
  • גמישות מרבית, בכדי שהמשתמשים יוכלו לקבל גישה ולתקשר עם הדוחות/המידע בכל צורה נדרשת
  • גישה לנתוני החברה בזמן אמת
  • אבטחה מתקדמת, במטרה לשמור על מידע סודי של החברה ומפני גישה בלתי מורשית.
לסיכום, אין ספק שמדובר בטרנד חדשני ומסקרן, אך עליכם לשאול את עצמכם האם הטרנד הינו נחוץ וחיוני, האם הוא מפותח דיו בכדי לענות על צורכי המשתמש ומספק את המידע ברמה לא פחות טובה מזו שאנו מקבלים באמצעות המכשירים המותאמים לכך .
סקירה: מדידת BI

אין דרך סטנדרטית למדידת ביצועי ה-BI: לכל ארגון יש דרכים שונות למדידת ביצועים לכימות ההצלחה. סביר מאוד כי ארגונים משתמשים בשילוב של מספר הצעדים כדי להסיק מסקנות על רמות הביצועים של פתרון ה-BI שלהם.

להמשך הקריאה לחצו על "הרחבה"

5 טיפים של טים אליוט איך להצליח בבינה עסקית. כמה לא מפתיע- התימה המרכזית: התרכזו בתרבות, אנשים ותהליכים ולא בטכנולוגיה. מתי אכן יהפוך למציאות?

אתם בוודאי תוהים, מה הקשר בין התקשורת החברית לבין הבינה העסקית.
לפניכם סרטון קצר המציג שלושה מומחים מביעים את דעתם על הנושא, ובין היתר כיצד הנושא מתקשר לעולם האינטרנט, טוויטר.
צפיה מהנה!

ספר: Drive
נכתב ע"י ד"ר מוריה לוי

הספר Drive נכתב בשנת 2009 ע"י Daniel Pink, שספרו הקודם A whole new mind הפך לרב מכר ולא בכדי. כמו הספר הקודם, גם ספר זה דן בהתנהלותנו כאנשים, אך קרוב יותר לפן הארגוני/ עסקי, כאשר הספר הקודם היה כללי יותר, עלינו כבני אדם.

התיאוריה אותה פורש Pink הנה תיאוריה הידועה כבר כ- 40 שנה, על פי טענתו, אך משום מה העולם הארגוני / עסקי מתכחש לה וממשיך להתנהל בדיוק באופן הפוך: מה שמניע אנשים לפעולה (Drive), אינם פרסים וקנסות. אלו דווקא מזיקים בטווח הרחוק.

שלושת הגורמים שכן מניעים את האדם כפרט וכעובד הנם עצמאותו, אפשרותו להתמחות והכוונה. הספר מסביר תוך ציטוט מחקרים, מתן דוגמאות רבות וכן הצעת כלים לפעולה, כיצד אכן פועלת ההנעה.

להלן מפת הסיכום, הכוללת כאמור תמצית מעובדת בלבד:

בהחלט שווה קריאה. כמנהלים, כמנהלי ידע וכאנשים.

התפתחות המוטיבציה
פינק פותח את ספרו בתיאור שלושה  שלבים בהתפתחות המוטיבציה בחברה:

מוטיבציה 1.0- תפיסה בסיסית, מוקדמת, וושלא באמת הבחינה בינינו כבני אדם אל מול החיות. כולנו מונעים מהרצון להישרד. הרעב והרצון למחסה הם אלו המניעים את האנשים לצאת ולעבוד, ואפילו להיות חרוצים בעבודתם.
 
מוטיבציה 2.0- התפיסה המודרנית, המקובלת בעולם העסקים והארגונים זה זמן רב, ובורב המקומות עד היום: מקל וגזר. הדרך לגרום לאנשים לשפר את ביצועיהם ולהעלות את פריון עבודתם היא לעודד ולתגמל את המצליחים ולהעניש את הנכשלים.

מוטיבציה 3.0- התפיסה החדשה-ישנה המוצגת ע"י פינק המייחסת את ההנעה למרכיבים אינטרינזיים פנימיים של האדם ולא למרכיבים אקסטרינזיים חיצוניים, דוגמת אלו שהיוו את עיקר המשקל בתפיסת 2.0. המשך הספר מסביר מה ממרכיבים פנימיים אלו הנם אכן משמעותיים להשפעה על ההנעה. 

מה שמפתיע, על פי פינק, הנה העובדה שלמרות שמדובר בתפיסה ידועה ומכחת אקדמית, מעטים הארגונים שהתאימו עצמם, ורוב ההתאמות שכן נצפות הנן טקטיות (בבחינת מוטיבציה 2.1) ולא משמעותיות (3.0).
יתכןן שקשה לאנשים ולארגונים להטמיע את השינוי, פשוט כי השיטה הנוכחית נוחה, ויתכן שהסיבה נעוצה בכל שתמיד נדרשת רמה מסויימת של אפשרות הישרדות (1.0) והוגנות תגמול (2.0) כדי שיהיה אפשר לדבר על הנעה מתקדמת (3.0). אם אדם רעב- הוא לא יוכל לפעול ממניעים אינטריזיים מתקדמים.

מספר עובדות מעניינות על הנעה פנימית:
- מדובר בהתנהגות נרכשת ולא התנהגות מולדת. היא מיטיבה, על פי חוקרים, הן פיזית והן נפשית על האנשים הנוהגים על פיה.
- אנשים שסיגלו מיומנויות של עבודה מהנעה פנימית, מצליחים יותר בביצועיהם, לעומת אלו המחפשים תגמול חיצוני, בהסתכלות בטווחח הרחוק.

חזרה

שיטת המקל והגזר- מדוע לא טובה?

העולם משתנה. לא ניתן לומר שתמיד, באותה מידה, שיטת המקל והגזר לא התאימה.

 

פינק מונה שבע סיבות קונקרטיות מדוע שיטת המקל והגזר  (תגמול חיצוני) כבר אינה טובה דיה. ושווה גם להציע במחקריו של דן אריאלי, עליו הוא מתבסס:

א.      תגמול חיצוני מעביר את מערכת ההתייחסות שלנו מדבר מעניין לדבר שנעשה כדי לשרת את התגמול. תגמול חיצוני מדכא את המוטיבציה האינטרינזית הפנימית. נסו לבקש מילדכם לרוקן את הפח בעבור 5 שקלים. לאחר שבוע הורידו את התגמול ובקשו ממנחו שוב. המשימה תהיה קשה הרבה יותר, בהשוואה לתקופה  שלפני התגמול הכספי.

ב.      ההבטחה לתגמול חיצוני משפיעה לרעה על ביצועים במרבית העבודות. יתר על כן, ככל שהתגמול גבוה יותר, ביצועינו נפגעים יותר.

ג.       תגמול חיצוני הורס את היצירתיות. התגמול ממקד את החשיבה שלנו ומקשה עלינו למצוא את הנתיב הבהיר לפעולה.

ד.       תגמול חיצוני מקטין התנהגות אזרחית טובה. כאשר אין תגמול חיצוני, קל יותר לעודד אלטוריזם כאשר אין תגמול חיצוני. הנ"ל, על פי החוקרים, אינה קשור לעצם התגמול, אלא לדרך בה נתפס ע"י האנשים. כאשר שילמו לאנשים כדי לתרום דם, רמת התרומה ירדה. כאשר שילמו להם כנגד שעות העבודה שהפסידו, רמת התרומה לי ירדה כלל.

ה.      תגמל חיצונני מעודד התנהגויות של רמאות, קיצורי דרך והתנהגות לא אתית אחרת. אין כאן טענה שכל אחד ירמה, אולם בקרב עיקר האנשים, הרצון לעמוד ביעד מקל עליהם בעיגולי הפינות ובהצדקת מעשים שאחרת לא היו עושים. התגמול או לחילופין, הקנס, מכשירים את העשיה- אני אשלם ולכן לא אבצע. מחקר ידוע מלמד על קנס שהוטל במעון מסוים על הורים שאחרו. מהרגע שהוטל הקנס, כמות האירורים רק גדלה באופן משמעותי. אגב, מחקר זה, שאכן ידוע בעולם כולו, נערך...בחיפה.

ו.         תגמול חיצוני ממכר. ככל שיתגמלו אותנו, יקשה עלינו להסתדר ללא התגמול ונרצה להמשיך בדרך זו; ככל שיתגמלו אותנו, נתרגל לתגמול ונרצה להעלות את רמת התגמול.

ז.        תגמול חיצוני מעודד חשיבה קצרת טווח. ההסתכלות הנה רק על היעדים הנמדדים, ורק על הטווח הנמדד, ולכן, פוגעים בהתנהלותנו ויכולת חשיבתנו לטווח רחוק.

 

חזרה

 

שיטת המקל והגזר

מתי כן מתאימה

שיטת המקל והגזר- מתי כן מתאימה

ובכל זאת, יש מקרים בהם שיטת המקל והגזר יעילה.

אחרת כנראה השיטה לא הייתה הופכת לשכיחה ומקובלת כל כך.

 

התגמול החיצוני טוב למשימות רוטיניות, החוזרות על עצמן, ואינן מצריכות חשיבה. 

כאשר נדרשים למשימות רוטיניות, כדאי:

-          לתת רציונאל למה המשימה הרוטינית חשובה ונדרשת.

-          לחלוק אמפתיה למבצע המשימה, והודאה בכך שמדובר במשימה רוטינית.

-          לאפשר לאנשים להחליט בעצמם כיצד הם מבצעים את משימותיהם הרוטיניות.

 

טיפים נוספים לשימוש בתגמול חיצוני (אקסטרינזי):

-          הציעו את התגמול לאחר הביצוע, ואל תבטיחו אותו מראש, באופן שיפתיע את המקבל (לא להתנות את המשימה בתגמול).

-          שקלו תגמולים רכים כהכרה והוקרה. אלו עדיפים על תגמולים חיצוניים.

-          תנו הסבר מפורט ומידע על הסיבה שבגינה ניתן התגמול. חשיבות המשוב קריטית לא פחות המתגמול עצמו.

חזרה

שלושת הגורמים הפנימיים המרכזיים המשפיעים לטובה על הנעה:

עצמאות

עובדי ידע אוהבים להחליט לבד מה עושים, או לפחות איך מבצעים את שהוטל עליהם.

פינק מדייק בהגדרתו, ובוחר לעשות שימוש במונח Autonomy תחת המונח של independence, כדי להדגיש שאין הכוונה להתבודדות ויחידנות. אין הכוונה שכל אחד לבדו הוא, כאנדיבידואליסט.

 

העצמאות, כדברי פינק, קשורה בפעולה מתוך בחירה.

הוא מציע ארבעה ממדים (the 4 "T"s) דרכן ניתן לאפשר עצמאות זו:

א.       Task- משימה

עצמאות בבחירת המשימות הנדרשות כדי לבצע את התפקיד.

ב.       Time- זמן

דגש על ביצוע המשימה תוך השארת העצמאות לעובד להחליט באילו שעות, מתי שעות אלו יבוצעו בבית ומתי במשרד, ובמידה מסויימת גם עצמאות בהחלטה על כמות השעות. שיחה ומיקוד בתפוקות ולא על השעות, משחררת את העובד  להתמקד במשימה ולא בתשומה.

ג.        Technique- שיטה

עצמאות לעובד בהחלטה איך לבצע את המשימה שהוטלה עליהם.

ד.       Team- צוות

האפשרות, לפחות לגבי חלק מהמשימות, להחליט מי הצוות איתו יעבוד כל אחד.

 

הנחת היסוד עליה מושתתת תפיסת העצמאות, הפוכה מזו שהיתה מקובלת בעבר. בעבר חשבו שעצמאות תגרום לאנשים לנהוג שלא בדרך ראויה, או לפחות, לא בדרך יעילה.

מוטיבציה 3.0 מתבססת על האמון באנשים, ועל כן, מאפשרת לארגון ליהנות מיתרונתו העצמאות.

יש להדגיש שבכל סוג ארגון, ולעיתים לכל סוג עובד, מתאימות שיטות עצמאות אחרות.

חזרה

מומחיות

גורם מרכזי שני המשפיע על ההנעה הפנימית, הנו הרצון של האדם / עובד להפוך למומחה בתחומו.

בניגוד למוטיבציה 2.0 שגררה תאימות לארגון (compliance), כאן מדובר בחיזוק הזיקה של העובד לארגון (engagement).

כאשר מדברים בהתמחות התחרות של העובד הנה אל מול עצמו; השיפור העצמי אל מול העבר הנו המטרה, והשגתו היא גם התגמול עצמו.

 

מטרתו של הארגון, כדי לאפשר זאת, היא יצירת סביבות המעודדות ומאפשרות הזדמנות להתמחות.

א.       סביבה פיזית מזמינה, ידידותית לעובד. דוגמא מפורסמת לסביבה שכזו- Google.

ב.       יצירת תחושה של משחק וכיף במקום העבודה. כאשר אנו מרגישים שבאנו למקום "כייפי".

 

הזרימה המעודדת טיפוח אישי של המומחיות אינה מגיעה כמתכון מוכן; על כל ארגון למצוא את הדרך המתאימה לו. יתר על כן, עליו לזכור, שמדובר במשהו שפירותיו ניכרים רק לאחר זמן, מה שאינו מקל על חיפוש ומציאת הנוסחה המנצחת לטיפוח המומחיות.

שלושת הכללים המרכזיים של התמחות:

א.       מומחיות הנה דפוס חשיבה.

ב.       מומחיות כואבת ולאו דווקא "כייפית". חשבו על רצי המרתון כדוגמא. עצם ההשקעה יוצרת סיפוק, גם אם נולדה מזיעה רבה. ודווקא כאשר נולדת בזיעה רבה יותר, היא גוררת סיפוק רב יותר, כמו גם מומחיות מוגברת.

ג.        מומחיות מתפתחת בצורה אסימפטוטית, ולעולם אתה לא מגיע אליה, אלא רק שואף לשם.

 

חזרה

כוונה

כבר בספרו הקודם של פינקי (A whole new mind) הוקדש פרק לנושא הכוונה.

יש להבין שמוטיבציה בדור החדש, אינה נגד רווחיות ואינה דוחה אותה. היא רק שמה דגש שווה בחשיבותו על מקסום הכוונה.

בדרך כלל אנשים וארגונים הרודפים אחר בצע הכסף בלבד, נכנסים למעין מעגל קסמים, שגם אם המטרה מושגת, לעולם רוצים יותר ולא מסתפקים בהישג שהושג.

כאשר מנסים להשיג את הרווח, אך תוך שכך, נותנים דגש על כוונות נוספות של הארגון שאותן הוא מקדש, אנשים ירצו לעבוד שם יתור ואנים ירצו לתרום שם יותר.

הכוונה באה לידי ביטוי בשלושה ממדים ארגוניים:

א.       בהגדרת היעדים. לא רק צריכים להיות יעדים ארגוניים, אם כי יעדים נכונים, יעדים אליהם יכולים העובדים להתחבר, בהקשר הערכי חיובי.

ב.       במינוח בו משתמשים (ריבוי ה"אנחנו" ומיעוט ה"הם").

ג.        במדיניות ובאתיקה הארגונית (ולא רק על הנייר, אם כי גם מימושה בפועל).

 

חזרה

קידום תשתיתי של עובדים וארגונים להנעה פנימית

פינק מונה בספרו כלים לאדם כפרט, כהורה, מחנך ולארגון, כיצד לקדם את ההנעה הפנימית. הוא מונה בין היתר שמות של מנהיגים שכדאי ללכת לאורם, שמות של ספרים שכדאי לקרוא, ועוד.

בתמצית זו, ההתמקדות הנה בפן העסקי ובדרך קידומם של ארגונים ועסקים את עובדיהם:

א.       הקצו לעובדים 20% זמן פנוי (כחברת 3M) בו יעשו כל אשר ירצו שיכול לקדם את הארגון.

ב.       אפשרו לכל עובד לתת לכל עובד אחר שובר המתגמל אותו באופן מיידי בגמול קטן, אך ממשי (ארוחת צהריים לדוגמא).

ג.        בחנו את מידת האוטונומיה המוענקת לעובדים.

ד.       ותרו על שליטה:

-          תנו לעובדים לקבוע את יעדיהם;

-          השתמשו בשפה רכה יותר ופחות בציוויים;

-          שריינו זמן במשרד כדי לשבת עם האנשים גם ביוזמתם.

ה.      חשבו ובצעו סיעור מוחות בארגון / בצוות לגבי כוונות.

ו.         הקשיבו לאנשים המדברים ובחנו כמה עושים שימוש במונח "אנחנו" (לעומת הם).

ז.        תכננו את דרך הפעולה של הארגון כדי לאפשר הנעה פנימית:

-          יצרו סביבה בה אנשים שותפים ונעים להם.

-          תנו לעובדים אוטונומיה (עצמאות).

-          נהלו את הארגון כמערכת פתוחה.

ח.      קדמו את עבודת הצוות:

-          בנו צוותים עם ידע מגוון (משלים ולא זהה).

-          השאירו את התחרות מוץ לקבוצה ולא בתוכה.

-          אפשרו לאנשים להחליף מעת לעת את משימותיהם.

-          דונו בכוונה, היזהרו מתגמול חיצוני של הצוות.

ט.      תכננו תקופתית ימים בהם כולם עוצרים ממלאכתם הרגילה, ועוסקים בכל אחת ממשימות הארגון לפי ראות עינם (Fedex Day).

 

בסופו של דבר, הדברים כה הגיוניים, שאנו חוזרים לשאלת המקור: למה לא נוהגים כך מלכתחילה? למה עדיין העולם עסקי / ארגוני מתנהל בעיקר סביב התגמול החיצוני שיטת המקל והגזר?

אך לא צריך לשנות את העולם כולו. שנו את צוותכם, והחלו ביצירת ההנעה הנכונה. בתקווה, אחרים יצטרפו גם והארגון כולו יונע, ואולי גם ארגונים נוספים. כדאי.

חזרה

המגזין נכתב ע"י חברת Rom Knowledgeware
Fax 077-5020772 * Tel 077-5020771/3 * רח' בר כוכבא 23, בני ברק מיקוד 67135