ירחון 2Know לניהול ידע
ירחון 2Know לניהול ידע
גיליון מאי 2015 - מהדורה מס' 188
גיליון מאי 2015 - מהדורה מס' 188
גיליון:

1. ניהול ידע בישראל 2015- הינו אסופת מאמרים המתארים תמונת מצב של ניהול הידע בישראל, נכון לשנה זו, בהיבטים אקדמיים, מתודולוגיים ועסקיים (סיפורי לקוח).
ספר דומה הוצא בשנת 2012 ושני ספרים אלו משלימים זה את זה בתוכנם, ונכון שיהוו חלק ממדף הספרים של כל מנהל ידע ושוחר ניהול ידע בישראל.
להזמנת הספרים נא פנו לימית עומר - yamit@kmrom.com  טלפון: 054-6724777
עלות כל ספר- 50 ₪
עלות כולל משלוח- 65 ₪
להזמנת רישיון שימוש בלתי מוגבל לארגון (קובץ PDF) ניתן לפנות לימית.

 

2. קול קורא!
למעוניינים להציג/להרצות בתחום ניהול הידע בכנס ה13 של האיגוד הישראלי לאיכות (נובמבר 2015). לפרטים נוספים לחצו כאן

 

2. חברת רום מאחלת לכל קוראיה אביב וקיץ נעימים.

 

זה תקופה ארוכה שאנשי ניהול הידע ציפו לכניסתה של המדיה החברתית (Social Media) לעולם הארגוני. והנה, בשלוש ארבע השנים האחרונות ניתן סוף סוף לראות תהליך אמיתי ומשמעותי המתרחש בתחום. יותר ויותר ארגונים וחברות מכניסים את כלי המדיה החברתית לעולם ניהול הידע הפנימי בארגונם, ומשלבים אותם כחלק מתהליכים ליבתיים ועסקיים (ולא רק ככלי PR חיצוני או ככלי לחיזוק קשרי הלקוחות). המובילים שבכלים אלו כיום הם
JIVE IBM Connections, Chatter, SAP Social Media, ו Yammer.
כמובן, כניסה זו של המדיה החברתית לעולם הארגוני מביאה עמה גם שאלות ואתגרים ייחודיים, כגון:

  • אילו שימושים ניתן לעשות במדיה החברתית בתוך הארגון?
  • מה היתרון של כלים אלו על פני כלי ניהול ידע אחרים?
  •  כיצד לבדל כלים אלה מכלי ניהול הידע האחרים (קהילות ידע, פורטלים, אתרים)? מתי יש להשתמש באיזה כלי?
  • כיצד לשלב את כלי המדיה החברתית עם כלי ניהול הידע הקיימים על מנת לא ליצור לעובדים עומס בכלים וערוצים?
  • עד כמה יש לנהל את ערוצי המדיה החברתית?
    ועוד שאלות רבות.

 

אחת הסוגיות העולה בקרב ארגונים רבים היא סוגיית הציות ארגוני (Compliance). ציות, בעולם הארגוני, מוגדר כפעולות וכמדיניות בהן צריך הארגון והעובדים שבו לנקוט על מנת להיענות לדרישות של רגולציות, חקיקות וקוים מנחים בתחומים שונים. חלקם נוגעים להתנהלות העובדים בארגון, חלקם להתנהלות מול ספקים, שותפים ולקוחות וחלקם ייחודיים לתחומי העשייה של הארגון (עולם התוכנה, הבנקאות, או הפרמה לדוגמא).

 

כלי המדיה החברתית, המהווים ערוץ תקשורת והעברת מידע לצרכים פנים ארגוניים, אינם מנוטרים ומאפשרים לעובדים לכתוב מה שהם רוצים באופן חופשי, מהיר ופעמים רבות בתפוצה רחבה יותר מאי פעם, גורמים לארגונים לחשוש מפני אירועים של הפרות לא מכוונות או מודעות של קווי הציות הארגוני שלהם. על כן, עולה באופן שלא עלה עד כה השאלה עד כמה יש לאכוף את הנכתב בערוצי המדיה החברתית, ויותר מכך, באילו אמצעים.

 

בארגונים רבים, אשר עברו תהליך של הגדרת מדיניות הציות הארגונית שלהם בערוצי התקשורת בעבר (שימוש במיילים לדוגמה), ניתן לראות שהכנסת כלי המדיה החברתית לארגון הניעה תהליך של בחינה מחדש ועדכון הגדרות אלו. עבור ארגונים אחרים הכנסה זו של המדיה החברתית מהווה קטליזטור להתנעת תהליך הגדרת המדיניות בתחום לראשונה.

 

דרכי ההתמודדות עם סוגיית הציות הארגונית בהקשר של שימוש במדיה חברתית פנים ארגונית מתמקדות באחת משלושת הדרכים הבאות, או כמובן בשילובן:

 

א. העלאת המודעות באמצעות קמפיין הסברתי במסגרת ערוצי התקשורת הפנים ארגוניים, המציג את כללי הציות המצופים מהעובדים בבואם להשתמש במדיה החברתית: מה הם הדברים עליהם ניתן לכתוב וכיצד, ומה הם הדברים שאינם מקובלים ואין להעלותם בערוצי המדיה החברתית. יתרונה של דרך התמודדות זו הינה כי בנוסף להעלאת המודעות משמש הקמפיין גם ככלי הטמעה נוסף של ערוץ המדיה החברתית (אם נעשה הדבר באופן נכון ואינו מעורר רתיעה או אנטגוניזם). חסרונה, הינו כי כמובן, אין מדובר כלל באכיפה או ניטור של התוכן, אלא בדרך יידוע והעלאת המודעות בלבד.

ב. התניית השימוש בכלי בהתחייבות לעבודה נאותה, וזאת באמצעות כלים כגון Privacy policy או Terms of use המוטמעים בכלי עצמו או בתהליך ההרשמה והכניסה הראשוניים ( pop up של חלון המציג את המדיניות עליו יש לחתום או לאשר קבלה ו- Accept). היתרון שבדרך זו הוא שהעובד לוקח על עצמו את האחריות על שמירת המדיניות. במקרים רבים פעולה זו אף עשויה להידרש מבחינה משפטית. חסרונה, הינו שהרוב המכריע של החותמים על מסמכים אלו אינם קוראים ולא מילה אחת מהמופיע בהם, ומבצעים את האישור כפעולה אוטומטית ותו לא. הסתפקות בכלי זה עשויה שלא לתרום כמעט בכלום להעלאת המודעות של העובדים למדיניות הציות ולגבולות השימוש המצופים מהם בערוץ המדיה החברתית.

ג. כלי אכיפת ציות ייעודיים למדיה חברתית. כלים אלו, המוטמעים על גבי כלי המדיה החברתית מאפשרים ניתור וניתוח של הנכתב בהם ובחירת אופן האכיפה וסוג הפעולה שתינקט מרגע שזוהתה הפרה של המדיניות. היתרון ברור – זוהי דרך הפעולה היחידה המאפשרת הן ניטור של התוכן המועלה בכלי המדיה החברתית והן נקיטת פעולה באופן אוטומטי . חסרונה, הינו כי הארגון עשוי להיתקל בהגבלות ומחסומים במדינות מסוימות כחלק מחוקי ההגנה על פרטיות העובד המקומיים, וכמובן העלויות הגבוהות של רכישת הכלים או הרישיונות לשימוש בהם.

 

בבוא הארגון לבדוק שימוש בכלי שכזה עליו לבחון את היכולות וההיבטים הבאים:

 

  1. הימנעות מפגיעה בחוויית השימוש בכלי המדיה החברתית: על כלי הניטור לפעול מאחורי הקלעים של כלי המדיה החברתית ולהיות שקוף למשתמשים בו.
  2.  תיחום: יש לבדוק על מה מהמרכיבים השונים של כלי ניהול הידע מתבצע הניטור: האם על פוסטים, תמונות, סרטים, קבצים, דיונים וכו'.
  3.  תפעול: כיצד נבנה ומנוהל מילון המונחים למילים ולביטויים המנוטרים? האם הוא קל ונוח לעדכון והתאמה? האם תומך בשפות שונות (ובמקרה שלנו, ישראל, האם התמיכה שלו בעברית מספקת)?
  4. דירוג מידת חומרת הפרת מדיניות הציות ובחירת דרך פעולה בהתאם. לדוגמא- במקרים המוגדרים חמורים ומסכנים את החברה – מחיקה אוטומטית של התוכן ויידוע גורם בכיר. במקרים המוגדרים כבעלי דרגת חומרה נמוכה- יידוע של כותב התוכן על ההפרה של המדיניות בלבד.
  5.  האם ניתן להימנע מניטור משתמשים מסוימים? דרישה העשויה לעלות כתוצאה מחוקי הפרטיות במדינות שונות.
  6. גמישות הכלי וניהול עצמי: מידת יכולת ההתאמה והפיתוח של דרישות חדשות ומידת התלות בספק שתידרש במהלך השימוש השוטף.

בחירת הארגון בדרך ההתמודדות עם הסיכונים הפוטנציאליים בתחום הציות הארגוני תהיה שילוב של סוג הארגון ותחום העשייה שלו (ומכאן נגזרת מידת הסודיות של הידע המנוהל בו וכן כללי הציות לו הוא נדרש), אופי ותרבות הארגון, המשפיעים על מידת הרגישות לנושא, גודל הארגון וכמובן התקציב העומד לרשותו לצורך כך.

 

באופן ברור, תחום הציות במדיה החברתית נמצא עדיין בצעדיו הראשונים ועשוי בוודאי להשתכלל בשנים הקרובות. מעניין יהיה לראות כיצד ישפיעו ההתפתחויות התמידיות והדינאמיות המאפיינים את עולם המדיה החברתית על מדיניות הציות הארגוני של ארגונים ועל הכלים התומכים המתפתחים מסביבה.

 

נכתב ע"י מאיה פליישר

אנחנו כבר יודעים שהכרטיס ביקור של כל חברה הוא האתר שלה. זה מה שמייצג אותה, מאפשר קשר עם הלקוחות, מעלה מכירות, וכו' וכו'... בשנים האחרונות עם כניסת הסמארטפונים והטאבלטים לעולמנו, בתמיכה עם שלל מחקרים ובמעט התבוננות סביבנו (במידה ואנחנו לא תקועים בתוך המסך של הסמארטפון שלנו) ניתן להבין שכל חברה שמכבדת את עצמה ואת לקוחותיה תבנה או תתאים את האתר שלה כך שיהיה רספונסיבי (תגובתי).


המושג רספונסיבי (תגובתי) נהיה מושג מוכר וברור בעולם בניית האתרים. אבל אם במקרה יש ספק מה זה אומר (ולא היה לך נעים לשאול): אתר רספונסיבי (תגובתי) הוא אתר המתאים את עצמו לגודל המסך של המכשיר ממנו המשתמש צופה בין אם זה לפטופ, מסך גדול של מחשב שולחני (וגם טלוויזיה..), טאבלט או סמארטפון על מבחר סוגיהם.


אחת המטרות העיקריות של אתר רספונסיבי (תגובתי) הוא להבטיח העברת מסרים רצויה בכל מצב צפייה ולכל סוג משתמש ועם קצת יחס ותשומת לב הוא יבטיח חווית משתמש טובה שתחזיר את המשתמש שוב ושוב.


לבנות אתר רספונסיבי (תגובתי) כיום הוא תהליך טכנולוגי יחסית פשוט. אפשר לעשות התאמות מהר מאוד ובצורה פשוטה. אבל האם התייחסות טכנולוגית זה מספיק? האם זה מה שמבטיח את חווית המשתמש? לדעתי לא.


מכיוון שיותר משתמשים צורכים את התוכן דרך מסכים קטנים יותר וצורת הגלישה היא שונה מהגלישה במחשב רגיל, בחירת התוכן המוצג הינה יותר קריטית.

 

אז מה עושים? איך ניגשים לזה? ואיך זה קשור לעולם ניהול הידע?


לפני זה, חשוב לי להבהיר, למרות שאנחנו לרוב מתעסקים בתוכן פנימי של ארגונים וחברות שכיום עקב סוגיות אבטחה, פלטפורמות וטכנולוגיות עוד לא מתאימות את הפורטלים הארגוניים והמקצועיים שלהם לטבאלטים וסמארטפונים, מומלץ כבר היום לחשוב ולתכנן קדימה ליום שבו זה אכן יקרה (ולא ירחק היום).


אני אתחיל בשורה התחתונה – חווית המשתמש אינה נבנית רק מעיצוב מגניב ו/או עיצוב רספונסיבי (תגובתי) נוח. זה אומנם חלק לא מבוטל בהבאת משתמשים, בהשארתם ובחזרה שלהם אבל גם לתוכן ודרך הגשתו יש חלק נכבד במערכה.


אם בתצוגת דף במחשב ניתן לפרוס סרגל ניווט, כפתורים, תמונות ותוכן וליהנות משטחי נדל"ן, בתצוגת טאבלטים וסמארטפון שטח הנדל"ן מצומצם ויקר יותר.

 

אז מה מומלץ?


תוכן – מסרים!

  • תשאלו את עצמכם: מה המסר המרכזי בפריט / עמוד התוכן? עם החלק הזה כדאי להתחיל.
  • אל תוותרו על תוכן (איכותי ולעניין)! הוא יגיע עם הגלילה. אבל עוד לפני הגלילה, בחרו את המסר המרכזי. מומלץ שהמסר המרכזי יהיה כתוב אטרקטיבי ככל הניתן כדי שימשוך את המשתמש להמשיך לקרוא או לחילופין יכלול בתוכו מה ניתן למצוא בהמשך עם הגלילה.
  • העריכו מחדש את התוכן (זו הזדמנות להתרענן!) – האם התוכן הקיים הוא בעל ערך מוסף, שימושי וחיוני שיופיע גם במסך קטן יותר?
  • אל תפחדו מהגלילה. בצפייה דרך סמארטפון וטאבלט, הגלילה הינה עדיפה מאשר קישורים שיפתחו דפים נוספים והדפים הקודמים יישכחו.

 

תמונות – בהחלט כן, אבל לא הרבה.

  •  אם בתצוגת מסך המחשב יש מגוון של תמונות לפריט, מה התמונה הכי חשובה? מה מהתמונות מעבירה את המסר / אוירה / חוויה הכי טובה? תתחילו איתה! היא זו שגם תוצג בתחילת הדף במסך קטן יותר.
  •  שאלו את עצמכם - האם ניתן ליצור מהתוכן תמונות שיעבירו חלק מהמסרים בצורה שונה מקריאה? נסו להשתמש באינפוגרפיקה או מסרים חשובים בתוך תמונות או ריבועי צבע, זה ייצור עניין וישמור על עירנות. :-)

 

סרגל ניווט וכפתורים –

  • אם יש לכם היום באתר הרגיל סרגל ניווט עליון וצדדי. קחו בחשבון שבתצוגת מסך קטן יותר שניהם, ככל הנראה, לא ייכנסו. לרוב, ייכנס כפתור אחד שיפרוס את התפריט המלא רק אם המשתמש ילחץ עליו. חשוב להחליט, מה יופיע בכפתור זה? איך זה יקל על המשתמש שלכם בחוויית הניווט?
  • הקדישו מחשבה לאיזה קישורים חשוב לכם להוסיף מתוך התוכן או בסופו ואיך להציג אותם כדי לעזור ולהציע למשתמש עוד תוכן רלוונטי עבורו? (ואם אנחנו בסוף הדף, תוסיפו תמונות, הן מוסיפות לאווירה!)


שימו לב! דגשים אלה יעבדו טוב גם באתר במחשב. המעבר לאתרים רספונסיביים (תגובתיים) עשויה לשפר את האתר / הפורטל שלכם (גם שהוא במחשב) כבר עכשיו.

 

ולסיכום:

  • האם יש פריטים שעקב המעבר לאתר רספונסיבי (תגובתי) תסכימו לוותר עליהם בתצוגה דרך מסך קטן יותר? האם יכול להיות שבאתר כיום הם שם בגלל סנטימנטים? :-)
  • האם הוספתם תמונות באתר? אם כן, האם ניתן ליצור גם תמונות שיכילו מסרים מתוך התוכן ובכך לתת גם עניין וליהנות מעוד דרך של העברת מסרים?
  • האם הניווט שלכם עמוס כבר כיום? האם יכול להיות שניתן מתוך התוכן להוסיף קישורים ול"אוורר" את סרגל הניווט?

אתר רספונסיבי (תגובתי) ראוי שגם ייצור תגובה חווייתית טובה. מסתבר כפי שתואר לעיל, שלצורך כך צריך גם להשקיע. אפשרי. כדאי.

 

מקורות:


http://alistapart.com/column/responsive-design-wont-fix-your-content-problem
http://www.clickthrough-marketing.com/content-and-responsive-design/

רקע


מהי חוכמת ההמונים?

חוכמת המונים מוגדרת כחוכמה שיתופית של קהל רב, אשר, בתנאים מסוימים, הינם רב אף מחוכמתו של המומחה.

אם לפני שנים, היינו קוראים משפט זה, היינו מתקשים להסכים עמו, הרי שדרך השנים למדנו שתופעה זו מתרחשת פעם אחר פעם- ובהצלחה מרשימה (ראו למשל - WIKIPEDIA).
ומהם כלי מדיה חברתית?
כלי מדיה חברתית הינם שירותי רשת (האינטרנט / האינטראנט) המאפשרים לגולשים לתקשר זה עם זה תוך שיתוף תכנים. אלו הם מאבני הייסוד של ה- 2.0 WEB .
כאן תוכלו לקרוא תיאור על אופן מימוש השימוש בכלי מדיה חברתית באתר רום www.kmrom.com  (יישום מדיה חברתית בארגונים – מוריה לוי).

 

דוגמאות שימוש בחוכמת ההמונים, באמצעות כלי מדיה חברתית


בכתבה זו אסקור מספר דוגמאות "מהשטח", מתחומים ארגוניים שונים, לשימוש בחוכמת ההמונים בכלי מדיה חברתית, על מנת לשפר את ביצועי הארגון. הדוגמאות נאספו הן מניסיוני האישי והן מפרסומים ברשת.


דוגמאות מתחום החדשנות
אחד התחומים בהם "קל" לארגון להתחיל לעסוק בחוכמת ההמונים בכלי מדיה חברתית הוא תחום החדשנות. אם בעבר ניהלנו בארגון תיבת תלונות, שהפכה לתיבת הצעות, הרי שהיום בארגונים מובילים תהליכים ייעודיים בכדי לקבל רעיונות מהעובדים בארגון. לדוגמא:

  •  בנק הפועלים עם מיזם "אכפת לי", מערכת קיבוץ רעיונות של עובדי הבנק.
  • אלביט מערכות, בחיפוש אחר מוצרים ופיצ'רים חדשים
  •  בחברת הייטק מקיימים תחרות בין עובדים על "הרעיון החדש הבא". העובדים מציעים רעיונות וגם מדרגים את רעיונות חבריהם.
  •  דוגמאות נוספות כאן.


דוגמאות מתחום מנהלות מידע וידע

תחום ניהול ידע הוא תחום קלאסי לאימוץ שיטת חוכמת ההמונים וכלי המדיה החברתית. לדוגמא:

  •  באחת החברות בהן אני מייעץ, הקמנו מנגנון משוב דרכו העובדים מסייעים לעדכן את מנהלת הידע שלהם. העובדים, תוך כדי שימוש במנהלת, מציפים בזמן אמת חוסרים, חידודים ועדכונים, וכן בקשות להרחבה ולמידע נוסף, על ידי לחיצה על כפתור "משוב" הנמצא בכל דף במנהלת. צוות העורכים של המנהלת מקבל את המשובים ומעדכן את התכנים בהתאם לצורך.


דוגמאות מתחום שיווק ומכירות
גם ארגונים העוסקים בשיווק ומכירות מוצרים או שירותים פועלים כיום בשיטת חוכמת ההמונים בשיתוף לקוחותיהם. לדוגמא:

  • חברות כגון שטראוס ואוסם יוצאות ב"מבצעים" בהם הן מבקשות מקהל הצרכנים להמציא שם למוצר חדש, ואף לבחור מתוך מספר מוצרים את המועדף עליהם (לדוגמא: מספר סוגי ביסלי בטעמים חדשים יצאו לשוק ללא שמות על האריזה, ועל הצרכנים להיכנס לאתר האינטרנט, לתת שמות למוצרים החדשים ולומר מהו הטעם המועדף עליהם)
  • רשת בתי הקפה סטארבקס פועלת לשיתוף הלקוחות בדילמות על מנת לקבל החלטות עסקיות. (פורסם כאן)
  •  אתרי המלצות לטיולים - כגון TripAdvisor.
  •  אתרים המבוססים על פרסום המלצות ודירוג לאנשי מקצוע ושירותים.

 

לסיכום,


ככל שהארגונים יטמיעו וישתמשו יותר בכלי המדיה החברתית (2.0 WEB) וברשתות החברתיות, כך יוכלו יותר ויותר ליהנות מהיתרונות של חוכמת עובדיהם.


ולשאלת הספקנים בינינו, "האם זה באמת עובד?":
אציג כדוגמא את הניסוי של ליאור צורף (בשיתוף משרד המדע), ששאל ב"יום המדענים 2014" את ההמונים "כמה מלח יש בים המלח?"... את תוצאות ההמונים שיקללו, והשוו אותן לתוצאת חישוב של אנשי המקצוע. התוצאה לניסוי זה היא, לדעתי, לא פחות ממדהימה... בשורה התחתונה: המדענים קבעו: 42.7 מיליארדי טון מלח בים המלח, הציבור: 42.8 מיליארדי טון מלח בים המלח. ראו כאן את סרטון ההזמנה לניסוי, וכן סרטון המסכם את התוצאות.

 

 

 

מאמר מהעולם על ארבע מרכיבים בבניית אסטרטגיה של טיפול בידע הארגוני.

לקריאה לחצו כאן

 

איך ניהול ידע לא הציל את ג'נרל מוטורס? מהבלוג של ננסי דיקסון

לקריאה לחצו כאן

 

סרטון של דיויד ווינגס על עקרונות בסיסיים בניהול ידע

לצפייה לחצו כאן

כנסים בארץ

 

שם האירוע: כנס KMI

מיקום האירוע: יס פלאנט ,רח' המאה ועשרים 4 ,ראשל"צ

תאריכים: 29/04/2015

פרטים נוספים: בהמשך

 

כנסים בעולם:

 

שם האירוע: 2015 Southern African Knowledge Management Summit

מיקום האירוע: Gauteng, South Africa

תאריכים: 27-29/05/2015

פרטים נוספים: לחצו כאן

 

שם האירוע: Innovations in Knowledge Organization
מיקום האירוע: Singapore City, Singapore
תאריכים: 08-09/06/2015
פרטים נוספים: לחצו כאן

נכתב ע"י ד"ר מוריה לוי

הספר The Power of Habit- Why we do what we do in life and business, הינו ספר שנכתב על ידי Charles Duhigg, עיתונאי ב- New York Times, זוכה פרס פוליצר. הספר נכתב בשנת 2012 והפך לרב-מכר. תורגם ליותר מ- 40 שפות.
הספר מתאר שינוי הרגלים ברמת הפרט (את, אתה ואני), ברמת הארגונים (ניהול שינוי) וברמה של שינויים חברתיים כוללים.
המוטו של הספר: למרות שההרגלים טבועים במוחנו (מיצרים תשוקה עצבית במוח) ניתן לשנות אותם. המפתח לכך הוא כוח רצון, הבנת ההרגל הפרטני בהקשרו, יצירת תכנית פעולה חלופית (כפי שיוסבר) ויישומה.

מפת הספר:

למרות שנקודת המבט בסיכומי ספרים אלו, על פי רוב, ארגונית, שווה לקרוא גם בהסתכלות האישית, וגם בהסתכלות החברתית הכוללת. אני בהחלט למדתי.
הספר מומלץ לקריאה.

שינויים בהרגלים האישיים

על פי מחקרים, יותר מ- 40% מהפעולות שאנו עושים מידי יום אינם פרי החלטה שקיבלנו אלא פרי הרגל.
שלא נתבלבל. זה לא בהכרח רע. המוח שלנו חוסך זמן ומאמץ בכל שהוא גורם לנו לפעול מתוך הרגל, וללא החלטה מושכלת כל פעם מחדש (ראו סיכום ספרו של פרופ' דניאל כהנמן- הישראלי זוכה פרס נובל: "לחשוב מהר לחשוב לאט").
אך מאידך- מדובר ביותר משהיינו מעריכים, ולא בהכרח שאנו מרוצים מכל הפעולות שאנו מבצעים ללא חשיבה. אנו מכורים להרגלים שלנו, והם אלו המכתיבים את התנהלותנו.
ומה האיזון הנכון? אין לכך תשובה אחידה. כל אחד ואחד מאיתנו יכול לשקול מהם ההרגלים מהם הוא מרוצה, ובהם לדבוק, ומהם ההרגלים מהם הוא אינו מרוצה (מתפרץ על אחרים/ אוכל יתר על המידה/ מעשן וכו') ואת אלו להחליף.
כמובן לא נכון (וגם לא ניתן) לשנות הרבה הרגלים בו זמנית. גם אם מי מאתנו אינו מרוצה מדרך התנהלותו בכמה מישורים שונים, יש לבחור הרגל אחד- הרגל מפתח (keystone) ולעסוק רק בו ובשינויו. החדשות הטובות - שינוי הרגל שני ושלישי, בהמשך, אם נרצה, יהיו קשים פחות. יתר על כן, לעיתים שינוי אחד מוביל מעצמו לשינויים נוספים (דוגמת העלאת הכושר שיכולה לגרור תזונה בריאה יותר).

כאמור, המפתח לכל שינוי הוא הבנת התנהגותנו, תכנון שינוי ויישום בהתאם.


מנגנון השינוי של הפרט מורכב משלושה שלבים:

  1. סימן מקדים (Cue)- משהו שגורם למוח שנו לבצע את ההרגל, באופן אוטומטי ללא חשיבה
  2.  רוטינה (Routine)- הפעילות הלא רצויה בה אנו מורגלים; מבוצעת כחלק משגרה בעקבות הסימן.
  3. תגמול (Reward)- תחושה טובה / סיפוק שאנו חשים בעקבות הפעולה שבוצעה.


דוגמא:
אם כל פעם שאני מקבל מייל בעבודה שאני לא יודע להתמודד אתו, אני אוכל משהו מתוק, אזי הרמז הינו "קבלת מייל מעצבן", הרוטינה היא האוכל הבלתי מבוקר והתגמול יכול להיות הסחת הדעת או תחושת כוח להתמודד.

איך משנים הרגל קיים?
לא באמת ניתן לשנות את ההרגל- במקום זאת מייצרים הרגל אחר, חלופי:


0. מחליטים שרוצים לשנות. ללא כוח רצון- כלום לא יצלח.
1. מזהים את הרוטינה
זה החלק הקל יחסית ברוב המקרים- אין צורך בהסבר.
2. מבינים מהו התגמול אותו אנו חשים בעקבות הפעולה.
המלצה לדרך יישום: כתבו במשך שבוע, כל פעם שאתם חוזרים על ההרגל, מיד לאחריו מה חשתם, באופן אסוציאטיבי בלי להקדיש מחשבה יתר על המידה. בדקו לאחר שבוע את כל שכתבתם, וסביר שתדעו מה ההרגל באמת גורם לכם (שובע, רוגע, הסחה, שליטה וכו').
בוחנים מספר אלטרנטיבות של פעולות אחרות שיכולות לייצר לנו אותה תחושת תגמול.
3. מבודדים את הסימן המקדים.
המלצה לדרך יישום: שוב, במשך שבוע, לאחר ביצוע הפעולה מתעדים 5 פרמטרים הקשורים להקשר לפני ביצוע הפעולה:

  • מקום- איפה היינו
  • אנשים- עם מי שהינו/ דיברנו/ היינו בקשר
  •  זמן- מתי אירעה הפעילות
  • תחושה רגשית
  • פעולה אחרונה שקדמה לביצוע הרוטינה (ההרגל)

עיון לאחר שבוע ברשימות המתעדות, תחשוף פרמטר אחד או יותר משותפים- ואלו הסימנים.
4. מתכננים את השינוי:
תכנון השינוי הוא ההחלטה שכל פעם שהסימנים המקדימים יתקיימו, באופן מודע נבצע את הפעילות האחרת, הרצויה לנו, שיכולה לגרום לאותה תחושת תגמול.
למשל- אם כאשר אנחנו עייפים אחרי הצהריים, אנו כועסים יותר משרצינו על הילדים, כל יום אחרי הצהריים כשמגיעה שעה יעודה וילד מתחיל להרעיש יתר על המידה, נשקיע עשר דקות בעצמנו, בטלפון לחבר או מקלחת טובה. אלו יספקו לנו את תחושת הפורקן אותה חווינו אחרי הכעס, ללא הכעס בפועל.
מה השגנו? אותו סימן מקדים, אותו תגמול, אך בין לבין, פעולה אחרת ולא ההרגל שאינו רצוי.
5. מיישמים:
מחפשים באופן יזום את הסימנים ו"מתנפלים עליהם" באופן מבורך עם הפעילות החלופית.
אף אחד לא מבטיח שזה פשוט, אף אחד לא מבטיח שלא תהיינה נפילות (ותהיינה), אך הסיכוי להצליח גבוהה. צריך כוח רצון, צריך לעבוד עם הראש (הבנה, תכנון ויישום) וצריך להתמיד. אפשר.


חזרה

 

ניהול שינוי ארגוני

ארגונים לא שונים בהרבה מפרטים. לפרט יש הרגך, ולארגון יש שגרה. שינוי שם- מהות דומה.
כמו בקרב הפרט, גם ברמת הארגון, רוב הפעילויות המבוצעות הן תוצאה של תבניות שגרתיות למיניהן ולא של קבלת החלטות מושכלת.
גם בארגון, אנשים מבצעים פעילות שגרתית כתגובה לסימנים מקדימים הגורמים להם לנהוג כך; כמו אצל הפרט, גם ברמת הארגון, בעקבות הפעולה ישנו תגמול כלשהו (רך או קשה).

 

כמו כן, כפי שלמדנו על הפרט שאינו יכול לשנות את כל הרגליו בבת אחת, וגם אין צורך בכך, גם הארגון צריך למצוא את שגרת המפתח (Keystone routine) אותו הוא מבקש לשנות, ואם בחר אל נכון- הרבה שינויים חיוביים נוספים יגיעו בעקבותיו. Duhigg מביא Case Study של חברת Alco’a בארה"ב ומנכ"לה O’neill שהחליט לשפר את תפיסת הבטיחות, ודרך הטיפול בשגרות הבטיחות הביא את החברה כולה לגידול משמעותי ברווחיות. ניהול שינוי חכם בשגרת מפתח משפיע באופן רוחבי, או כדברי אחד האנשים באותה חברה "מצוינות נשפכת לכל עבר".
כמובן שלא קל לאתר בקלות את שגרת המפתח הנכונה. הדבר מחייב חקר ומחשבה, והבנת הצרכים של החברה בהקשר ובזמן נתון. ניתן לומר, עם זאת, שניצחונות מהירים- Quick wins, הם גורם עזר (אך לא גורם יחיד) באיתור שגרת המפתח לשינוי. ניצחונות מהירים הם בעלי עוצמה אדירה במשך הנעת העובדים לעבר הרוטינות החדשות. לעיתים אפילו יש כאן אפקט של כדור שלג המשפיע באופן רוחבי על הארגון. כל מקרה, יש בניצחונות מהירים אלו להתחיל גם לטעת את התרבות החדשה.

כמו גם בשינוי הרגליו של הפרט, אי אפשר לבטל את השגרה בכלל- אלא להשאיר את התבנית של אותו סימן מקדים, ואותו תגמול, ובין לבין לטעת פעילות חדשה.


דוגמא (מ.ל.):
מנהל פרויקט מתחיל פרויקט ובעל התלהבות עצומה > רץ במלוא האנרגיה ליישום הפרויקט > מרגיש שביעות רצון מההתנעה המשמעותית.
במקום זאת (לאחר השינוי):
מנהל פרויקט מתחיל פרויקט ובעל התלהבות עצומה > קובע פגישה עם מנהל עמית שניהל פרויקט בעל מאפיינים דומים ולומד לקחים מדרך התנהלות העמית > מרגיש שביעות רצון מההתנעה המשמעותית.

 

לארגון שמבקש להצליח, ממליץ Duhigg, בו זמנית- גם להבהיר מי אחראי ובעל סמכות, אך עם לייצר שגרות עבודה שמאזנות סמכות זו ולא מפקידות אותה בידי מעטים בלבד.

 

בהמשך לתפיסתו של Kotter (מ.ל.) מסביר Duhigg שתנאי מפתח להצלחת הנעת השינוי מלכתחילה בארגון, היא ההבנה של העובדים כי חייב להתבצע שינוי.


חזרה

 

ניהול שינוי כולל בחברה

ההצלחה להניע חברה שלמה לשינוי, אינה טריוויאלית, ובכל זאת גם היא אפשרית, אם נבין את מרכיביה.
לניהול שינוי בחברה שלושה שלבים:

  1. הנעה של הקרובים לך- מבוסס על קשרים חזקים
  2. . הנעה של קהילה- מבוסס על קשרים חלשים
  3.  התפתחות לכדי שינוי חברתי ביצירת הרגלים חדשים של זהות ובעלות.

 

הסבר:
בשלב הראשון, אנשים יגיבו וירגישו צורך לקחת חלק, דווקא כי הם קרובים, על אותו עניין- לרחוקים יהיה קל להתעלם. אנשים מקורבים ירגישו צורך להצטרף בגלל תחושת החברות והרעות.
בשלב השני, יש חשיבות לקשרים החלשים בגלל יכולת להתרחב. על פי תיאוריית הקישורים, אנשים שיש לך קשרים חזקים עימם, בדרך כלל יהיו בעלי קשרים חזקים גם זה לרעהו, ולכן יהיה קשה להתרחב תוך הסתמכות על קבוצה זו.
כאשר מניעים את השינוי בקרב בעלי הקשרים החלשים- השינוי יכול להתרחב. בשלב זה, לחץ חברתי של עמיתים יגרום ליותר ויותר להצטרף, פעם שיש מסה קריטית ראשונית. אנשים נוהגים להתיישר לציפיות של החברה אל מולם לגבי נורמות התנהגות.
וכדי להתפתח כשינוי חברתי כולל- עליו לצאת מחוץ לגבולות הקהילה הרחבה. בשלב זה, על הרעיון להיות כזה המוכר את עצמו, שכן לא קיימת השפעה ישירה של מניעי השינוי על החברה הכוללת.הדרך הנכונה להשיג שלב זה ולייצב אותו היא על ידי יצירת הרגלים חדשים (כבר הזכרנו מספר פעמים שאין ביטול תבניות, אלא תמיד יצירת פעולה חדשה במקום ההרגל הקודם, בתוך התבנית הקיימת).

Duhigg מרחיב בתיאור דוגמא של השינוי החברתי כלפי האפרו-אמריקאים, באמצע המאה ה- 20 הקודמת. הוא מתאר כיצד שלושת השלבים הללו שירתו את השינוי, ולמה פעילויות מעצר קודמות של נוסעת אפרו-אמריקאית בחלקו הקדמי של האוטובוס, אפילו באותה שנה, לא הבשילו לשינוי חברתי. השינוי לא היה רק בזמן, אלא בעיקר בקיומם של שלושת השלבים כמפורט.


חזרה

 

טיפים

כפי שכבר כולנו יודעים, לשנות לא קל, גם אם יש שיטה, כמתואר לעיל.
להלן כמה טיפים שמסייעים לשנות את ההרגל:
כדאי-

  1. לזכור כי כוח רצון הינו מרכיב מפתח בהצלחת השינוי (בעיקר של הפרט), אך יש לסייע לו- למשל, לא לבזבז את כוח הרצון על דברים פחותים (ואז לא יהיה כוח רצון למטרה החשובה).
    כמו כן, חשוב לדעת, שכאשר שרירי כוח הרצון מתחזקים, והמיומנות של כוח רצון נוצרת, היא תהיה מיומנות כללית (ולכן הרגלים אחרים ישתנו ביתר קלות או מעצמם).
  2. בחירת הרגל "מפתח" אותו משנים (keystone habit). משפיע על תבניות פעולה והרגלים נוספים.
  3. לייצר ניצחונות קטנים (Quick Wins) בדרך להצלחה הגדולה. לחגוג ניצחונות אלו, כגורם מחזק המניע להמשך השינוי.
  4. לכתוב לעצמנו מה אנו מתכננים לעשות. אפילו אם רק אנחנו רואים- מגדיל את סיכויי המימוש. גם ברמה יומיומית (ולא רק כתוכנית כוללת). מסייע לנו להתמודד עם הקשיים שבדרך ונותן לנו תחושת שליטה על מה שמתרחש. המלצה זו נכונה גם לארגונים ולא רק לפרטים המבצעים שינוי. מתן תחושת השליטה לעובד הבודד (איך מיישם את השינוי)- משפרת תוצאות.
  5. לנצל שנויים מהותיים חיצוניים (שינוי מנהל, מבנה ארגוני, שינוי מקום, חתונה וכו') כהזדמנות לתחילת שינוי הרגלים. השינוי החיצוני מקל על יכולתנו להניע בו זמנית את השינוי הפנימי.
  6. תמיד לייצר פעולה חדשה, חליפית לפעולה אותה מנסים להפסיק. התבנית לעולם תתקיים, הפעולה לאו דווקא.
  7. להתאמן שוב ושוב על הפעולות אותם אנו רוצים לבצע כתחליף להרגל הישן. אימון יהפוך פעולות אלו לכאלו אותם אנו מבצעים באופן אוטומטי מכאני, ועל כן, יהיה קל להשתנות בכיוון.
  8.  לקחת בחשבון את הנפילות הקטנות, כחלק מהתהליך ולא ככישלון. לוודא שהנפילות לא הופכות להרגל. הנפילות משמשות גם ככלי למידה לשיפור תכנית הפעולה שלנו. יש לנצלן כמנוף.
  9.  להאמין: להאמין כשיכולים, גם מראש לפני שמתחילים, וגם כאשר בדרך מתעוררים קשיים.
  10.  להסתכל מסביב על אנשים שעושים שינוי דומה. לראות שאחרים מצליחים נותן כוח גם לנו.

 


חזרה

 

ולסיכום- אפשר להשתנות. צריך להאמין, צריך להבין, וצריך לפעול בהתאם. ההרגלים שלנו נמשלים למים, כתב William James בעבודותיו על שינוי הרגלים; הם מנתבים עצמם לערוץ קבוע, שעם הזמן מתרחב ומעמיק.
ניתן לכוון מחדש את ערוץ המים. יש לנו את הכוח לשחות בערוץ חדש.


חזרה

 

המגזין נכתב ע"י חברת Rom Knowledgeware
Fax 077-5020772 * Tel 077-5020771/3 * רח' בר כוכבא 23, בני ברק מיקוד 67135