ירחון 2Know לניהול ידע
ירחון 2Know לניהול ידע
גיליון יוני 2000 - מהדורה מס' 9
גיליון יוני 2000 - מהדורה מס' 9
גיליון:

חברת Rolls_royce Plc. השקיעה מעל 2.5 מליון דולר ברכישת תוכנות אוטומציה וייעוץ נלווה מחברת KTI (Knowledge Technologies International).

התוכנות המרכזיות, עליהן מבוססת הרכישה הנן שילוב של סביבת ה- KBO (Knowledge Based Organization) הכולל ICAD-R Built In.

שילוב זה מאפשר ניהול שלם של הגדרות המוצרים עם מאגרי הידע של המומחים לגביהם. כל זאת בתוספת חוקי הפעילות של המוצרים, קודי הבטיחות, best practices ועוד. הכלי מהווה סביבת פיתוח משלב הקונספט ועד שלב הייצור.

 

טכנולוגיה זו כבר שולבה בהצלחה בתחומי התעופה, הרכב ותעשיות הייצור המשלימות. לקוחות טוענים להחזר השקעה של מעל 100% ועליה בפרודוקטיביות של מעל 50%.

 

אחד הרעיונות המרכזיים העומדים מאחורי ניהול הידע, הוא למנוע משגיאות לחזור על עצמן. כל עוד לא מנוהל הידע, הדרך היחידה להימנע מהחזרה, היא ע"י הפעלת זיכרונם של הפרטים בארגון בזמן ובמקום המתאימים. כאן כמובן המקום, לנהל ידע זה.

פעולת התחקור הנה פעולה בה אנחנו אוספים את הנתונים שהצטברו בפרוייקט או אירוע מסוים, מעבדים אותם ויוצרים על פיהם ידע חדש בארגון. תחקור טוב הנו תורה בפני עצמה, ועל כך, לא נתעכב בסקירה זו. מחד, מנסים לאסוף ולעבד את הנתונים על פי סדר מוגדר מראש, כדי להבטיח עבודה שיטתית והתבססות על כל ההיבטים הכרוכים בפרוייקט / אירוע המתוחקר; מאידך, מנסים לתת דרור ליצירתיות של האנשים, בכדי ליצור תנאים אופטימליים ליצירת הידע החדש: להבנת גורמי ההצלחה/כישלון האמיתיים והלקחים הראויים לעתיד לבוא.

תחקור טוב הנו תורה בפני עצמה שכן הוא כולל התייחסות להיבטים תרבותיים ארגוניים, המהווים תנאי הכרחי להצלחתו.

אך תחקור טוב, אינו מספק, אם אין שלב נוסף של הטמעת הלקחים. סיומו של תחקיר, על פי רוב, הנו בהפצת הלקחים. הלקחים מופצים ב- Email, ב- Flyer או מוצגים בפגישה רבת משתתפים.

אך, לא תמיד אנו זוכים לכך שתהיינה משאבות אוטומטיות. לכן נדרשים אנו לשילוב משאבות מסוגים נוספים:

 

משאבות פסיביות- משאבות הדורשות מאמץ מינימלי מהמשתמש בכדי לסייע לנו, ולספק בידינו את הידע הרצוי. משאבות אלו משמשות על פי רוב לבחינת עדכניות של תכנים קיימים, ורק לעיתים אנו נעזרים בהם להוספת תכנים חדשים. דוגמא למשאבה פסיבית הנה משאבה המופיעה בסיומו של טיפ הניתן לעובד ומבקשת ממנו משוב על הטיפ. טכניקה אחת, הנה טכניקת ה- Dual Enter: טכניקה שבה העובד יכול ללחוץ במסך שלפניו על שני כפתורי Enter: אין לו תקורה לבחור בימני או בשמאלי, אך בעצם הבחירה, הריהו תורם ידע למאגר:

 

משאבות אקטיביות הנן משאבות בהן פונים באופן אקטיבי לעובד ומראיינים אותו על הידע הקיים אצלו. ברוב המקרים, למרות הקושי הרב הכרוך בכך, גם אלו נדרשים להשלמת התהליך.

אתר למיטיבי לכת....

למי שמעוניין בלימוד נושא ניהול ידע יותר לעומק, ומוכן להשקיע גם מזומנים בנושא, מומלץ לפנות לאתר: Best Practices LLC. .

האתר כולל תקצירי מאמרים וספרים (ברמה גבוהה בנושאים מנושאים שונים).

 

כתובת האתר:

http://www.benchmarkingreports.com/knowledgemanagement

 ארבע רמות של שותפים לפרוייקט ניהול ידע. לא בכל ארגון הם מוגדרים בתפקידם באופן פורמלי, אך ברוב המקרים יקל להבחין בהם, גם אם לא קיבלו מינוי רשמי:

 

ה CKO (Chief Knowledge Officer)- הנו המנהל הבכיר המוביל את הנושא. כמו שהוכר זה שנים, שהעובדים הנם משאב חשוב, והוסיפו סמנכ"ל משאבי אנוש בנוסף לסמנכ"ל הכספים, כך גם הידע הנו משאב חשוב אותו יש לנהל, וגם כאן ראוי למנות מנהל למשימה. ה- CKO הנו ה- Sponsor של הפרוייקט, אך לא תמיד מעורה בפרטים.

 

מנהל הידע המקצועי- הנו הגורם המקצועי המגדיר לארגון את מתודולוגיות ניהול הידע, ומנהל את פרוייקט ניהול הידע הלכה למעשה. הוא איש מחשוב, או איש איכות, או איש נהלים או איש משאבי אנוש. המקור לא משנה, היות ובתפקיד יש שילוב של כלם גם יחד.

 

מנהלי התוכן- הנם אנשים המקצועיים בתחומים בהם מנוהל הידע. הם יודעים איזה סוג ידע שווה לנהל בתחומם, איך לבנותו ואיך נכון לעדכנו ולהרחיבו. זיהוים קריטי להצלחת כל פרוייקט.

 

העובדים- שותפים אחרונים אך עיקריים. יש לזכור גם בלהט העשייה, עובדה שנוטים לעיתים לשכוח: עבורם נועד כל הפרוייקט. אם הם לא ישתפו ידע, מי ישתף? יש לבחון את הפרוייקט לכל אורכו דרכם ובאמצעותם. פשוט, אבל עובד.

 

בעולם:

 

תאריכים

מקום

נושא

פרטים

5/6/00

Montreal, QC

Documation Montreal

 

7/6/00

New York, USA

Convergence and Knowledge Management

http://www.kmworld.com/

/i.cfm?SPID=KMConference

13/6/00

New York, USA

Knowledge at Your Fingertips

email: info@access.km.com

25-28/6/00

Collingwood Ontario

IKMS Canada 2000

http://www.skmi.com/

בארץ:

תאריכים

מקום

נושא

פרטים

5/6/00

דן אכדיה

הרצליה הפיתוח

 

Knowledge in Action # 5

 

14/6/00

מלון רנסאנס

ירושלים

 

כנס ניהול פרוייקטים-

מושב ניהול ידע (הכנס באנגלית)

 

http://www.ortra.com/pmi

15/6/00

14:00

 

גני התערוכה

תל אביב

 

היבטים לא מחשוביים בניהול ידע ממוחשב;

ניהול ידע כאחת מתשתיות הארגון;

ידע כקניין רוחני.

 

לשכת מנתחי המערכות

 

לקבלת מידע על כנסים מאוחרים יותר (לאחר המועדים לעיל) ניתן לפנות לעורך העיתון

המגזין נכתב ע"י חברת Rom Knowledgeware
Fax 077-5020772 * Tel 077-5020771/3 * רח' בר כוכבא 23, בני ברק מיקוד 67135