למה בלוג? למה אני?
מאת: מוריה לוי (תאריך פרסום: 01/09/2007)

נעים  מאד. שמי מוריה לוי. אני בת 43 ומנהלת מזה תשע שנים אחרונות את חברת ROM Knowledgeware העוסקת בניהול ידע. יש לי גם בעל (רן), ארבעה ילדים (אור,ספיר, תומר וכפיר), כלב ותוכי.

 

אני כותבת הרבה. אני כותבת מזמן (קרוב לעשור). אני כותבת על תחום פעילותי- תחום ניהול הידע. עד היום כתבתי כמו שלימדו אותי באוניברסיטה. כתיבתי התמקדה במתודולוגיות ניהול הידע ויועדה בעיקר לעוסקים בניהול ידע בארגונים. מדובר בקבוצה ייחודית של מספר אלפי איש בישראל. כתיבתי מעולם לא הסגירה אותי, את מוריה שמאחורי המילים. הקפדתי לשמור על הריחוק. כך לימדו אותי שמכובד לנהוג. האדם שמאחור לא מעניין, מה שמעניין היא התפיסה אותה הוא מציג.

בשנה האחרונה יש מפנה. יש כתיבה אישית מרובה באינטרנט. המגמה החלה עוד קודם, אך בשנת 2007 תפסה תאוצה משמעותית. כמו בתחומים אחרים, אנו מפנימים את העובדה שהחיבור בין האמוציונאלי לרציונאלי הוא שמעניין. יתר כל כן, הוא מאפשר סינרגיה. כתיבה בסגנון אישי מאפשרת לכל אדם לבטא יותר את ה"אני" שבו, ולכן לזקק טוב יותר את תפיסותיו אותם הוא מעביר באמצעות הכתיבה. השורה התחתונה: כתיבה אמיתית המובילה לכתיבה איכותית. 

בלוג זה מטרתו לעסוק בניהול; ניהול בעידן של ידע. המאה ה- 21 מתאפיינת בכך שהיא תעשייה של ידע ועובדיה עובדי ידע. במילים אחרות- הידע הוא מרכיב חשוב בפעילות העובדים והצלחתם. הראשון שפיתח תפיסה זו, של עובדי ידע וניהול עובדי ידע, היה פיטר דרוקר. לא ארחיב כאן את הדיבור על תפיסותיו, שכן יש הרבה מה לומר והדברים מצדיקים רשימה נפרדת, המיוחדת רק לכך.

אנחנו כמנהלים צריכים להתנהל אחרת מאשר התנהלנו בעולם שאינו עולם עתיר ידע. כי הידע משמעותי כל כך לפעילותינו. עלינו לחשוב אחרת על גיוס עובדים (איך בוחרים עובדים מתאימים כשהידע הנו משמעותי וכמות הידע מתרחבת כל יום); עלינו לחשוב אחרת על טיפוחם, ניהולם, תפעולם ובקרתם. עלינו לחשוב אחרת על היתרונות העסקיים שלנו (אנחנו כבר כפר גלובאלי קטן); עלינו לחשוב אחרת על יחסינו עם הלקוחות (תחשבו על הרופא שהחולה מגיע אליו היום עם המלצות לתרופות על בסיס מה שקרא באינטרנט); עלינו לחשוב אחרת על פעילותנו מול המתחרים (שכל כך בקלות יודעים על הידע המנחה אותנו בפעילותנו); ועוד ועוד.

בכותבי את הבלוג, אני, מוריה, מביאה עמי שלושה דברים:

היותי מנהלת, המתמודדת כמו כל אחד מהמנהלים עם סוגיות אלו של ידע יום יום ושעה שעה;

עיסוקי בניהול ידע המאפשר לי מודעות גבוהה לצורך, לפתרונות אך גם לקשיים שאתגר הטיפול בידע;

והיותי בן אדם, על מטען הערכים עליהם חונכתי ואותם גיבשתי עד היום.

כולי תקווה שהבלוג יעניין אתכם הקוראים ויסייע לכם בתהליכי החשיבה וההתמודדות עם ניהול בעידן של ידע. אני יודעת ש-לי, כמוריה, הוא בוודאי יסייע. כולי תקווה שאלמד מהערותיכם והארותיכם המחכימות.  יכולת ה- talkback בהחלט נותנת ממד נוסף ומעשירה את הקוראים והכותב כאחד. אשמח לשמוע מכם כבר כעת רעיונות להיבטים וסוגיות הקשורים ב"ניהול בעידן של ידע" שהייתם שמחים שאתייחס אליהם כאן בבלוג זה.

בלוג טוב, לוקח לו זמן להתגבש ולמצוא כיוון. מודה לכם מראש על האמון והסבלנות.

 

לגרסא באנגלית                                                                                 

 
אבי , בתאריך 18/10/2007 15:41
בהצלחה :)
רוני מנור , בתאריך 02/10/2007 11:34
מוריה - ברכותי לחנוכת הבלוג ובתקווה שישמש במה נוספת ומועילה לתחום.
לעצם הנושא - אני מברך על המושג "ניהול בעולם של ידע" להבדיל מהמונח "ניהול ידע". יתכן וצריך לאמץ את המונח הזה כמונח מוביל בתחום, כיוון שהמונח "ניהול ידע" הוא בעייתי מעצם העובדה שהיכולת לנהל ידע היא מושג בעייתי מעצם הגדרת המונח "ידע" (ניסיון/תובנות) כמשהו שניתן בכלל לנהל אותו. מונח נוסף שניתן לחשוב עליו כמונח מחליף ל"ניהול ידע" הוא "הבניית הידע" - איך לקחת את אותו ניסיון נצבר/תובנות/לקחים - דברים שהם בהרבה מקרים אישיים מאוד - ולהפוך אותם לנכסים ארגוניים - זהו כבר ענף אחר בתחום.
עד כאן להפעם - בברכת חג שמח
רוני
אולי כדאי שתנסי לכתוב דברים לא טריוויאליים , בתאריך 18/10/2007 15:55
הבעיה תחום שלך שקשה מאוד למצוא בו טענות לא טריוויאליות. אם יש כאלה - כדאי שתציגי אותן בבלוג או בעיתון או בשניהם.
נילי , בתאריך 07/10/2007 12:49
מזל טוב על הבלוג. אני כבר מסתקרנת לקרוא את המשך הפוסטים.... רק דבר אחד עדיין לא ברור לי: אם בניהול ידע עסקינן, איפה עדכוני ה RSS? האם כל פעם אצטרך לבדוק מתי יש פוסט חדש ? בהצלחה נילי
בלוגים וכתיבה , בתאריך 18/10/2007 17:13
אם אנו עוסקים בבלוגים, הייתי ממליץ למקד את הפוסטים ולקצר אותם קצת. המדיום הזה הוא שונה לא רק מבחינת הנימה האישית, אלא גם בפורמט.
בהצלחה! ובאמת היה יכול להיות נחמד למשוע משהו מעבר לדברים שהם בגדר ה- common sense בניהול ידע...
מוריה , בתאריך 18/10/2007 20:40
חברים, תודה לתגובות. אנסה להבא לקצר. אנסה להסביר למה מה שנשמע כל כך טריויאלי בדרך כלל אינו כזה (או אולי רק בדיעבד). בהחלט אקח את הערותיכם בחשבון. תודה
רוני קלינסקי , בתאריך 20/10/2007 11:24
מהיכרות יחסית קצרה איתך הבנתי כי את מלאה בידע ומהירת מחשבה והערוץ של הבלוג יכול להיות מצוין לשיתוף מנהלים בידע כזה. בהצלחה!