בין אמוציונאלי לרציונאלי
מאת: מוריה לוי (תאריך פרסום: 08/02/2008)

חינכו אותנו במשך שנים רבות לחשוב באופן רציונאלי; להיות לוגיים וסדורים. אני יכולה להעיד על עצמי שלמדתי בבית ספר תיכון שנודע בקפדנותו, ובוודאי שהדברים רק התחזקו באוניברסיטה, במחלקה למתמטיקה ומחשבים. אכן ניהול רציונאלי הנו בעל יתרונות לא מבוטלים. הוא מאפשר חתירה עקבית להשגת יעדים; הוא מאפשר קיום תהליכים אחידים, ברי בקרה; והוא מאפשר לנו שליטה.

אמרה ידועה על תהליכי מכירה, גורסת, שאם נבחן את תהליך המכירה, נראה ש- 80% הנו אמוציונאלי ואילו 20% הנותרים, הנם רציונאל המנסה להצדיק את האמוציונאלי.

גם אם נניח שיש כאן הגזמה והקצנה, עדיין, מרכיב נכבד בכל מכירה הנו המרכיב האמוציונאלי.

ביום עיון שהשתתפתי, שעסק בקבלת החלטות, דנו רבות בשילוב בין תורת המשחקים לבין הפסיכולוגיה של קבלת החלטות. אנו משלבים תהליכים סדורים, עם החלטות אישיות רגשיות.

אני מבקשת לטעון, שניהול משולב אמוציונאלי ורציונאלי, אינו אילוץ או חולשה, אלא ניהול משופר.

יבוא מי שיטען (ויתכן שבצדק) שמדובר בדיסונאנס קוגניטיבי. יתכן ואני מנסה להצדיק בדיעבד, התנהלות שלי, היות ואני כבר מתנהלת כך.

ובכל זאת, מספר נקודות לטובת שילוב הניהול האמוציונאלי (ברור לכולנו למה רציונאלי זה טוב, ואין צורך לפרט על כך):

א)       אנו עובדים עם אנשים; בין אם לקוחות, ספקים, מנהלים או עובדים. בעידן הידע, פחות בעלי תפקידים עובדים לבד, עם או בלי מכונות וציוד. אנו עובדים עם שותפים. דרך נכונה לעבוד עם אנשים היא להיות "איש" בעצמנו: לדבר עם האנשים שמולנו, לא רק כמקצוענים, אלא כבני אנוש; רגישים לזולת. לתמוך ולהתעניין. בגובה העיניים ולא מהתנשאות. שילוב היבטים אמוציונאליים, מבטא את ה"אני" והאיש בתוכי.

ב)       אינטואיציה הנה לכאורה אנטיתזה לניהול רציונאלי; החלטות מהבטן ולא מהראש. אולם, הסתכלות מעמיקה יותר על נושא האינטואיציה מלמדת שדווקא מומחים לוקחים החלטות אינטואיטיביות רבות, והחלטות אלו אינן נופלות בטיבן מההחלטות הרציונאליות. פעמים רבות, המומחה מחליט על כיוון פעולה ללא עצירה לחשיבה וניתוח, או גם כאשר הוא שוקל באופן סדור, החלופה הראשונה שהעלה, מסתברת כמיטבית. הכיצד? ההחלטות מהבטן, לא באמת נובעות משם. הן נובעות מניתוח בלתי מודע וכנראה גם ניתוח מהיר למדי. אנו מכנים את ההתנהגות כ"אינטואיציה" בגלל מרכיב אי הודאות. האמוציונאלי לכאורה, הוא למעשה הרבה יותר רציונאלי משהיינו חושבים.

ג)        אך מעל הכל, שילוב אמוציונאלי ורציונאלי, מספקת לנו הסתכלות רחבה יותר על העולם. היא גורמת לנו לקחת בחשבון, לא רק מה רווחי, אלא מה נכון. חשיבה אמוציונאלית, מאפשרת לנו פעמים רבות הסתכלות לא רק עסקית, אלא במידה רבה, הסתכלות יותר ערכית. ניהול אמוציונאלי אינו רק להתרגז ולפעול מתוך חולשה שלנו. ניהול אמוציונאלי הנו בראש וראשונה, לעשות מה שטוב וישר בעינינו, גם אם זו אינה הדרך "לפי הספר".

 

נפלה הזכות בחלקי לנהל חברה פרטית. בניהול שכזה, איני מחויבת לדירקטוריון, או מועצת מנהלים חיצוניים אחרת. אני יכולה לפעול תוך שילוב הרגשות וההיגיון, ואיש לא יוכל להלין.

זכיתי, ואני מודה על כך כל יום.

לגרסא באנגלית