מאמרים נוספים ברשת הידע:
תקציר
מאת: קרן טרוסטלר ROM Knowledgeware

 

בעבודתנו השוטפת כולנו כותבים וקוראים מסמכים ארוכים, דו"חות, סקרים, פלטי נתונים ועוד. כאשר קריאת המסמך נעשית כחלק מחיפוש ממוקד אחר מידע או נתון ספציפי אנו עומדים בפני מצב בעייתי- כיצד נאתר את המסמך המדויק אותו אנו צריכים מבין עשרות (אם לא מאות או אלפי) המסמכים הקיימים?

 

פתרון יעיל, אשר נמצא בשימוש רב בעולם האקדמיה, הוא התקציר. תקציר (Abstract) היא פסקה קצרה אשר מהווה את תעודת הזהות של התוכן ומסייעת בהבנתו. התקציר מאפשר לקורא לסקור מלל קצר וממנו להבין האם המסמך הנתון מתאים לצרכיו או לא. התקציר מסייע לכותב להבהיר מה ברצונו להעביר, וחוסך לקורא את הזמן והטרחה לגלול בעמוד כדי לדעת במה הוא עוסק.

על מנת שתקציר יהיה אפקטיבי וישיג את מטרותיו עליו להיות קצר ולא לעלות על 2-3 משפטים. עליו להיום ברור, כך שמשתמש יוכל לבסס את החלטתו האם התוכן רלוונטי עבורו על סמך קריאת התקציר בלבד. תפקידו פונקציונאלי ולכן חשוב שהוא יתרום להבנת התוכן ולא יעכב את מציאת הידע. כמו כן עליו להיות שיווקי ומזמין, ובעיקר להדגיש את הנושא אותו הוא מתאר.

 

בחלוניות רבות (כדוגמת נושא בפוקוס) משתמשים במשפטים הראשונים של המלל, אולם אין הכוונה בהכרח לתקציר. במקומות אלו משפטי הפתיחה משמשים כסוג של טריגר שיווקי, שיעודד את הקורא להיכנס ולקרוא את הכתוב. בשונה מהמטרה השיווקית, לתקציר קיימת מטרה פונקציונאלית מובהקת- הוא נועד לסייע לקורא לאתר את המידע המתאים לו, כך שייעל וישפר את עבודתו.

 

קיימים ארבעה סוגי תקציר עיקריים:

               תקציר מסכם: מציג את סיכום התוכן המופיע בעמוד. זהה לפתיח המופיע בראשה של כל ידיעה חדשותית. לדוגמה: שלושה טילי קסאם נורו באזור שדרות, אין נפגעים ולא נגרם נזק".

               תקציר משפט מפתח: נועד להעביר את המסר העיקרי בעמוד. גם גולשים שיקראו אותו בלבד, יבינו במה עוסק העמוד.

               תקציר תיאורי: תיאור יבש של הנושא, זהה לאבסטרקט שמופיע לפני מאמר אקדמי. אפשרות זו היא הקלה ביותר עבור הכותב, משעממת ביותר את הקורא ובעת ערך מוסף מינימאלי.

               תקציר תפעולי: מתאר מתי וכיצד אפשר להשתמש במידע המוצג בעמוד. לדוגמה: "בעמוד זה תוכלו לקבל מידע על תשלום מקדמות למוסד לביטוח לאומי..".

 

ממש כפי שאנחנו מתייחסים לכתיבה תמציתית ככלי עבודה של הקורא, כך גם התקציר משמש לסינון המידע החשוב והרלוונטי. חשיבות התקציר נעוצה בתפקידו להציג את עיקרי התוכן והמסר בעמוד. אופן כתיבתו ישפיע על החלטת הקורא האם להעמיק בעמוד זה או להמשיך הלאה.

תקציר מוצלח וממוקד עושה את ההבדל בין רפרוף בין תקצירים, לבין הצורך לקרוא מאמרים שלמים!

 
מאמרים נוספים ברשת הידע: